Er zijn van die sauzen die meteen een vakantiegevoel oproepen – tzatziki is daar zonder twijfel één van. Denk aan een zonovergoten terras in Griekenland, een bord vol gegrilde souvlaki en een schaaltje koude, romige tzatziki ernaast. Verfrissend, kruidig en vol van smaak. Het is misschien wel de meest iconische saus van de mediterrane keuken, maar het mooie is: je hoeft er echt niet voor naar het zuiden te reizen. Met een paar verse ingrediënten maak je deze klassieke saus gewoon zelf, in je eigen keuken!
Tzatziki is veelzijdig: serveer het als dip bij pita’s of rauwkost, als saus bij gegrild vlees of vis, of als frisse touch op een broodje shoarma of falafel. En het beste nieuws? Het is supergezond én snel klaar. Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe je een authentieke, frisse Griekse tzatziki maakt.
Ingrediënten (voor ongeveer 4 porties)
250 g volle Griekse yoghurt (liefst 10% vet voor extra romigheid)
1 komkommer (geschild, zaadjes verwijderd en geraspt)
2 teentjes knoflook (fijngehakt of geperst)
1 eetlepel verse dille (of 1 theelepel gedroogde dille)
1 eetlepel extra vergine olijfolie
1 eetlepel vers citroensap
Zout en versgemalen peper naar smaak
Bereiding: stap voor stap
1. Bereid de komkommer voor
Schil de komkommer, snijd hem doormidden en schraap met een theelepel de zaadjes eruit. Rasp vervolgens het vruchtvlees grof. Belangrijk: leg de geraspte komkommer in een schone theedoek of een fijne zeef en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Dit voorkomt dat je tzatziki te waterig wordt.
2. Meng de yoghurtbasis
Doe de Griekse yoghurt in een mengkom. Voeg de uitgeknepen komkommer toe, samen met de knoflook, olijfolie, citroensap, dille, een snufje zout en peper. Roer alles goed door elkaar tot je een mooi egaal mengsel hebt.
3. Laat de smaken intrekken
Voor de lekkerste tzatziki laat je de saus minimaal 30 minuten in de koelkast rusten. Zo trekken de smaken goed in en wordt de saus nog intenser. Heb je langer de tijd? Laat het gerust een paar uur of zelfs een hele nacht staan.
4. Serveer!
Garneer eventueel met een extra scheutje olijfolie en wat verse dille of munt. Serveer koud, bij voorkeur met warm pitabrood, gegrilde groenten, vlees of als bijgerecht bij een mediterrane maaltijd.
Tips & variaties
Liever een wat lichtere variant? Gebruik halfvolle yoghurt, maar let op dat het dan iets minder romig wordt.
Voor extra pit kun je wat geraspte citroenschil of een snufje cayennepeper toevoegen.
Geen dillefan? Vervang het gerust door verse munt of peterselie.
Met deze zelfgemaakte tzatziki haal je de Griekse zon naar je eettafel. Gezond, smaakvol en met liefde gemaakt – dat proef je in elke lepel!