Huis Ideetjes
  • Home
  • Trending
  • Tips
  • Schoonmaak
  • Recepten
  • Meer
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Cookieverklaring
No Result
View All Result
Huis Ideetjes
No Result
View All Result
Home Recepten

Vergeet de supermarkt deze zelfgemaakte tomatensaus is alles wat je nodig hebt

Er gaat niets boven een grote pan dampende tomatensaus die langzaam pruttelt op het fornuis. De geur van rijpe tomaten, verse knoflook en kruiden vult je keuken en roept herinneringen op aan gezellige familiemaaltijden. Deze zelfgemaakte tomatensaus is niet alleen een ode aan eenvoud, maar ook een heerlijke basis voor talloze gerechten. Perfect om op voorraad te hebben voor drukke doordeweekse dagen of om een pastadiner extra speciaal te maken.

Wat heb je nodig?

Voor een flinke voorraad (ongeveer 4 à 5 potten tomatensaus) gebruik je:

  • 5 kg rijpe tomaten – bij voorkeur Roma of pruimtomaten vanwege hun rijke smaak en lage vochtgehalte

  • 2 grote uien, fijngesnipperd

  • 6 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 2 rode paprika’s, in kleine stukjes

  • 1 theelepel chilivlokken (optioneel, voor een tikje pit)

  • 2 eetlepels zout

  • 1 eetlepel zwarte peper

  • 2 eetlepels gedroogde basilicum

  • 1 eetlepel gedroogde oregano

  • 4 eetlepels suiker – om de zuurgraad van de tomaten te balanceren

  • 4 eetlepels olijfolie

  • 250 ml witte azijn – dit helpt ook om de saus langer houdbaar te maken

  • Verse basilicumblaadjes (optioneel, voor de afwerking)

Zo maak je het:

  1. Tomaten voorbereiden
    Was de tomaten grondig en snijd ze in vieren. Verwijder het kroontje en eventuele harde kern.

  2. Sausbasis maken
    Verhit olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig en zacht zijn. Voeg de paprika toe en bak nog even mee tot alles lekker geurig is.

  3. Tomaten toevoegen
    Doe de tomaten erbij en breng het geheel aan de kook. Laat dit zo’n 30 minuten pruttelen, terwijl je af en toe roert. De tomaten geven vanzelf hun sap af.

  4. Pureren en zeven
    Pureer de saus glad met een staafmixer. Voor een gladde saus kun je het mengsel door een fijne zeef drukken, maar als je van een meer rustieke structuur houdt, is dit niet nodig.

  5. Smaakmakers erbij
    Zet de saus terug op het vuur en voeg alle kruiden, zout, peper, suiker, chilivlokken en azijn toe. Goed roeren.

  6. Laten indikken
    Laat de saus zonder deksel ongeveer 1,5 uur zachtjes inkoken. Roer regelmatig, zodat er niets aanbrandt.

  7. Potten steriliseren en inmaken
    Steriliseer glazen potten door ze 10 minuten in kokend water te leggen. Droog ze af en vul met de hete saus. Sluit direct af met een deksel en laat ze omgekeerd afkoelen.

  8. Bewaren
    Zet de afgekoelde potten op een koele, donkere plek. Geopend bewaar je de saus in de koelkast en gebruik je die binnen een week.

Tot slot

Deze tomatensaus is een basisrecept waar je op kunt bouwen – voeg gerust je eigen kruiden, groenten of specerijen toe. Hij is heerlijk bij pasta, op pizza of als snelle basis voor een soep of stoof. Het is het soort recept dat je maar één keer hoeft te maken om het daarna nooit meer te vergeten. En geloof ons: zelfgemaakt smaakt altijd beter.

Lees meer ➜ Lees meer ➜
Langzaam gegaarde ossenstaartjes met wortel, ui en tijm perfect voor koude dagen
Recepten

Langzaam gegaarde ossenstaartjes met wortel, ui en tijm perfect voor koude dagen

november 3, 2025
Zelfgemaakte Baileys: romig, warm en perfect voor de feestdagen
Recepten

Zelfgemaakte Baileys: romig, warm en perfect voor de feestdagen

november 3, 2025
Deze luchtige appeltaart met crème soufflé staat binnen een uur op tafel
Recepten

Deze luchtige appeltaart met crème soufflé staat binnen een uur op tafel

november 3, 2025
Ontdek het geheim achter de perfecte Pastéis de Nata  krokant, romig en binnen 20 minuten op tafel
Recepten

Ontdek het geheim achter de perfecte Pastéis de Nata krokant, romig en binnen 20 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Kip in citroen knoflooksaus met pasta binnen 30 minuten op tafel
Recepten

Kip in citroen knoflooksaus met pasta binnen 30 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Supersnelle broccoli aardappelsoep binnen 20 minuten op tafel
Recepten

Supersnelle broccoli aardappelsoep binnen 20 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Deze klassieke Zweedse Rolcake is zó eenvoudig dat iedereen hem kan maken
Recepten

Deze klassieke Zweedse Rolcake is zó eenvoudig dat iedereen hem kan maken

oktober 30, 2025
Binnen 20 minuten op tafel: luchtige appelpannenkoekjes voor elke ochtend
Recepten

Binnen 20 minuten op tafel: luchtige appelpannenkoekjes voor elke ochtend

oktober 28, 2025
Je gelooft nooit hoe makkelijk dit romige dessert is… én het ziet er fantastisch uit!
Recepten

Je gelooft nooit hoe makkelijk dit romige dessert is… én het ziet er fantastisch uit!

oktober 28, 2025
Kabeljauwfilet op een bedje van prei en champignons in romige botersaus
Recepten

Kabeljauwfilet op een bedje van prei en champignons in romige botersaus

oktober 27, 2025

MEEST GELEZEN

  • Het nieuwe pensioenstelsel betaalt zich uit, ontdek hoeveel extra jij straks ontvangt!

    Het nieuwe pensioenstelsel betaalt zich uit, ontdek hoeveel extra jij straks ontvangt!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Klanten slaan alarm: wat er nu bij de zelfscan kassa gebeurt, gaat echt te ver

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Het nieuwe coronavariant ‘Stratus’ heeft één duidelijk symptoom dat gemakkelijk te herkennen is

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Dringende waarschuwing Zeeman: Breng dit product zo snel mogelijk terug

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Gooi jij je oude kleren ook in de textielbak? Dit is waarom je dat beter niet kunt doen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Contact
  • Cookieverklaring
  • Home
  • Meer ideetjes voor jou (TIP) 🔥
  • Privacy Policy

© 2025 Huis Ideetjes - Tips & DIY's

No Result
View All Result
  • Home
  • Trending
  • Tips
  • Schoonmaak
  • Recepten
  • Meer
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Cookieverklaring

© 2025 Huis Ideetjes - Tips & DIY's