Huis Ideetjes
  • Home
  • Trending
  • Tips
  • Schoonmaak
  • Recepten
  • Meer
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Cookieverklaring
No Result
View All Result
Huis Ideetjes
No Result
View All Result
Home Recepten

Verbluffend eenvoudig: zelfgemaakte groentebouillon die je nooit meer wilt kopen

Een goede groentebouillon is de basis voor talloze gerechten. Soepen, sauzen of risotto’s krijgen direct meer diepgang en smaak als je zelf een bouillon maakt, en het mooie is dat je er vaak restjes groente voor kunt gebruiken. Met een paar verse ingrediënten en een beetje tijd maak je een geconcentreerde, smaakvolle bouillon die je makkelijk kunt bewaren in glazen potten. Bovendien vermijd je kunstmatige toevoegingen en steun je de lokale biologische landbouw als je kiest voor seizoensgroenten.

Wat heb je nodig?

Voor ongeveer twee glazen van 400 ml heb je het volgende nodig:

  • ½ knolselderij

  • 1 prei

  • 1 à 1½ grote wortel

  • 2 uien

  • 3 teentjes knoflook

  • Verse kruiden zoals een halve bos peterselie, bieslook, bleekselderij of tuin-kers

  • Ongeveer 5 afgestreken eetlepels zout

Tip: Je kunt ook schillen en resten van biologische groenten gebruiken, zoals wortelschillen, broccoli- of bloemkoolstronken. Zo voorkom je verspilling en geef je oude groente een tweede leven.

Stap 1: Groenten voorbereiden

Begin met het schoonmaken van de groenten. Schil waar nodig en snijd alles in grove stukken. Was de kruiden en hak ze grof. Als je van plan bent een staafmixer te gebruiken, is het handig om de stukken niet te groot te laten, zodat de mixer ze makkelijk kan verwerken.

Stap 2: Groenten en kruiden combineren

Doe de groenten, knoflook en kruiden in een keukenmachine of grote kom voor de staafmixer. Voeg het zout toe en meng alles kort door elkaar. Laat het mengsel een paar minuten staan zodat de smaken zich iets kunnen vermengen.

Stap 3: Püree maken

Pureer de groenten tot een fijne, gladde massa. Dit wordt de basis van je bouillon. Let erop dat je mixer of staafmixer niet overbelast raakt; sommige apparaten hebben moeite met te dikke massa. Voeg eventueel een klein beetje water toe om het mengen gemakkelijker te maken, maar houd het mengsel liever stevig dan te vloeibaar.

Stap 4: Bouillon bewaren

Schep de zelfgemaakte groentepasta in schone potten of glazen met schroefdeksel. Sluit de potten goed af en bewaar ze in de koelkast. Zo heb je altijd een geconcentreerde bouillon bij de hand die je naar smaak kunt verdunnen met water wanneer je een soep of saus bereidt.

Zelfgemaakte groentebouillon is niet alleen lekkerder dan kant-en-klare varianten, maar ook een slimme manier om groenteresten te gebruiken. Door biologische producten te kiezen, vermijd je synthetische residuen en steun je de lokale landbouw. Bovendien kun je met deze basis eindeloos variëren: voeg bijvoorbeeld gember, kurkuma of gedroogde paddenstoelen toe voor extra smaakdimensie.

Met deze methode heb je altijd een aromatische bouillon klaar staan, volledig naar jouw smaak en met minimale verspilling. Een klein beetje voorbereiding levert een wereld van verschil op in je keuken.

Lees meer ➜ Lees meer ➜
Langzaam gegaarde ossenstaartjes met wortel, ui en tijm perfect voor koude dagen
Recepten

Langzaam gegaarde ossenstaartjes met wortel, ui en tijm perfect voor koude dagen

november 3, 2025
Zelfgemaakte Baileys: romig, warm en perfect voor de feestdagen
Recepten

Zelfgemaakte Baileys: romig, warm en perfect voor de feestdagen

november 3, 2025
Deze luchtige appeltaart met crème soufflé staat binnen een uur op tafel
Recepten

Deze luchtige appeltaart met crème soufflé staat binnen een uur op tafel

november 3, 2025
Ontdek het geheim achter de perfecte Pastéis de Nata  krokant, romig en binnen 20 minuten op tafel
Recepten

Ontdek het geheim achter de perfecte Pastéis de Nata krokant, romig en binnen 20 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Kip in citroen knoflooksaus met pasta binnen 30 minuten op tafel
Recepten

Kip in citroen knoflooksaus met pasta binnen 30 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Supersnelle broccoli aardappelsoep binnen 20 minuten op tafel
Recepten

Supersnelle broccoli aardappelsoep binnen 20 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Deze klassieke Zweedse Rolcake is zó eenvoudig dat iedereen hem kan maken
Recepten

Deze klassieke Zweedse Rolcake is zó eenvoudig dat iedereen hem kan maken

oktober 30, 2025
Binnen 20 minuten op tafel: luchtige appelpannenkoekjes voor elke ochtend
Recepten

Binnen 20 minuten op tafel: luchtige appelpannenkoekjes voor elke ochtend

oktober 28, 2025
Je gelooft nooit hoe makkelijk dit romige dessert is… én het ziet er fantastisch uit!
Recepten

Je gelooft nooit hoe makkelijk dit romige dessert is… én het ziet er fantastisch uit!

oktober 28, 2025
Kabeljauwfilet op een bedje van prei en champignons in romige botersaus
Recepten

Kabeljauwfilet op een bedje van prei en champignons in romige botersaus

oktober 27, 2025

MEEST GELEZEN

  • Het nieuwe pensioenstelsel betaalt zich uit, ontdek hoeveel extra jij straks ontvangt!

    Het nieuwe pensioenstelsel betaalt zich uit, ontdek hoeveel extra jij straks ontvangt!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Klanten slaan alarm: wat er nu bij de zelfscan kassa gebeurt, gaat echt te ver

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Het nieuwe coronavariant ‘Stratus’ heeft één duidelijk symptoom dat gemakkelijk te herkennen is

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Dringende waarschuwing Zeeman: Breng dit product zo snel mogelijk terug

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Gooi jij je oude kleren ook in de textielbak? Dit is waarom je dat beter niet kunt doen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Contact
  • Cookieverklaring
  • Home
  • Meer ideetjes voor jou (TIP) 🔥
  • Privacy Policy

© 2025 Huis Ideetjes - Tips & DIY's

No Result
View All Result
  • Home
  • Trending
  • Tips
  • Schoonmaak
  • Recepten
  • Meer
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Cookieverklaring

© 2025 Huis Ideetjes - Tips & DIY's