Als je ooit een gerecht wilt proberen dat de zon, het ritme en de ziel van het Caribisch gebied op je bord brengt, dan is deze Jamaicaanse bruine stoofpotkip jouw perfecte keuze. Het is kruidig, hartig, een tikkeltje pittig en bovenal vol van smaak. De diepe kleur en rijke saus zijn te danken aan de unieke browning sauce en een marinade vol aromatische kruiden. Dit is geen gerecht dat je gehaast klaarmaakt — het vraagt aandacht, liefde en tijd. Maar geloof ons: elke hap is de moeite waard.

Ingrediënten (voor 4–6 personen)

  • 1,8 kg kip (dijstukken of drumsticks zonder bot en vel)

  • 4 el plantaardige olie (verdeeld)

  • 1 ui, in dunne ringen

  • 1 wortel, in reepjes

  • ½ rode paprika, in dunne repen

  • ½ groene paprika, in dunne repen

  • 3 bosuien, fijngehakt

  • 1 tomaat, in blokjes

  • 5 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 1 el verse gember, geraspt

  • 1 el gerookt paprikapoeder

  • 1 el all-purpose kruiden (optioneel)

  • 8 pimentkorrels

  • 1,5 el sojasaus

  • 1,5 el bruine saus (browning sauce)

  • 2 el ketchup

  • 1 scotch bonnet peper (optioneel, voor pit)

  • 9-10 takjes verse tijm

  • Zout en zwarte peper naar smaak

  • 1 kopje water

  • Gehakte peterselie, ter garnering

 Bereidingswijze

Stap 1: Marineer de Kip
Meng de kip in een grote kom met ui, paprika, wortel, bosui, knoflook, gember, piment, paprikapoeder, sojasaus, bruine saus, tijm, scotch bonnet peper (verwijder de zaadjes voor minder pit), en een snuf zout en peper. Voeg 2 el olie toe en masseer alles goed in. Dek af en laat minstens 2 uur — bij voorkeur een hele nacht — marineren in de koelkast.

Stap 2: Bak de Kip Aan
Verhit 2 el olie in een diepe pan of braadpan. Haal de kipstukken uit de marinade (bewaar de rest!) en braad ze rondom goudbruin in porties. Zet ze apart op een bord.

Stap 3: Fruit de Groenten
In dezelfde pan fruit je de achtergebleven groenten en kruiden uit de marinade. Bak 5 minuten tot alles geurig en zacht is.

Stap 4: Voeg de Kip Terug Toe
Doe de kip terug in de pan, giet het restje marinade en 1 kopje water erbij. Laat dit geheel afgedekt 10 minuten zachtjes pruttelen.

Stap 5: Maak de Saus Compleet
Voeg ketchup en de tomatenblokjes toe. Roer goed en laat de stoofpot 30–35 minuten op laag vuur sudderen. Roer af en toe door om aanbranden te voorkomen.

Stap 6: Proeven en Fijnstemmen
Proef en pas eventueel aan met extra kruiden of zout. Wil je een dikkere saus? Laat het zonder deksel nog even inkoken.

Stap 7: Serveren
Garneer met verse peterselie. Serveer met rijst en erwten of gestoofde kool voor een echte Jamaicaanse maaltijd.

 Tips

  • Niet van pittig? Laat de scotch bonnet achterwege of verwijder de zaadlijsten.

  • Voor extra body: Voeg blokjes aardappel of pompoen toe.

  • Vooruit koken? Deze stoofpot smaakt de volgende dag nóg beter.