Zin in een kom comfortfood dat zowel gezond als verrukkelijk is? Deze romige broccoli-cheddarsoep is een heerlijke klassieker die het midden houdt tussen voedzaam en verwennerij. Of je ‘m nu maakt op een gure herfstdag of als lichte avondmaaltijd, deze soep stelt nooit teleur. Boordevol verse groenten, zachte kaas en een vleugje kruidigheid: dit is het soort soep waarbij iedereen om een tweede kom vraagt.

Wat heb je nodig? (voor 4 tot 6 personen)
De basis:
15 g boter
1 grote gele ui, fijngesneden (ca. 150 g)
2 grote wortels, in kleine blokjes (ca. 200 g)
1 stengel bleekselderij, in blokjes (ca. 100 g)
2 teentjes knoflook, fijngehakt
Voor de smaak en binding:
30 g bloem (gewone of glutenvrije)
½ theelepel gerookte paprikapoeder
Zout & versgemalen peper naar smaak
Voor de vulling:
750 ml groentebouillon
400 g broccoli (inclusief stelen), fijngehakt
Om het romig te maken:
250 ml volle melk
200 g geraspte oude cheddar
100 g roomkaas

Afwerking:
2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
50 g zonnebloempitten (optioneel, voor extra crunch)
Zo maak je het:
Voorbereiden:
Was de groenten goed en snijd alles alvast in blokjes of stukjes. De broccoli mag grof gehakt worden, stelen inbegrepen!De basis aanzetten:
Verhit de boter in een ruime pan. Fruit hierin de ui, knoflook, wortels en bleekselderij ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Ze mogen zacht worden, maar niet bruin. Voeg daarna de gerookte paprika toe en roer even goed door.Soep binden:
Strooi de bloem over de groenten en roer een paar minuten door tot alles bedekt is en je een lichte roux hebt. Laat de bloem even garen, maar laat ‘m niet bruin worden.Vocht en groenten erbij:
Giet de bouillon er langzaam bij en blijf goed roeren om klontjes te voorkomen. Voeg daarna de broccoli toe en breng alles aan de kook. Laat de soep vervolgens 10 tot 12 minuten zachtjes pruttelen tot de broccoli gaar is, maar nog wel een beetje bite heeft.Romig maken:
Zet het vuur laag en voeg de melk toe. Daarna mogen de geraspte cheddar en de roomkaas erbij. Roer totdat alles goed gesmolten is en de soep heerlijk romig is.Afmaken en serveren:
Breng op smaak met peper en zout. Garneer met verse peterselie en, als je wilt, wat geroosterde zonnebloempitten voor een knapperige topping.

Serveertip:
Serveer deze soep met een stuk knapperig brood of een tosti voor de ultieme comfortmaaltijd. Ook ideaal om in te vriezen en later van te genieten.
Totale bereidingstijd: 35 minuten
Porties: 4 tot 6










