In de wereld van de Mediterrane keuken vind je talloze klassiekers die met weinig ingrediënten een enorme smaakexplosie weten te creëren. Eén daarvan is het Spaanse champignonrecept Champiñones con Cebolla y Ajo. Dit gerecht viert de natuurlijke umami van witte champignons, versterkt door de rokerige toets van Spaanse paprika, de subtiele luxe van saffraan en de aromatische knoflook. Het resultaat? Een eenvoudig, maar verfijnd bijgerecht dat perfect is voor tapas, als aanvulling op je diner of gewoon om van te genieten met een stuk knapperig brood. Bovendien is het lekker warm of op kamertemperatuur te serveren, wat het extra veelzijdig maakt.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 5 eetlepels extra vierge olijfolie (75 ml)

  • 450 gram witte champignons, goed gewassen en droog gedept

  • 1 grote bruine ui, in ringen gesneden

  • 4 teentjes knoflook, grof gehakt

  • 2 tomaten, geraspt

  • ½ theelepel zoete gerookte Spaanse paprika

  • ¼ theelepel saffraandraadjes

  • Handvol verse peterselie, fijngehakt

  • Snufje zeezout

  • Snufje zwarte peper

Bereidingswijze

Stap 1: Voorbereiding
Snijd de ui in dunne ringen en hak de knoflook grof. Rasp de tomaten fijn zodat ze hun sap goed kunnen afgeven. Spoel de champignons kort af, dep ze goed droog, want vocht zorgt ervoor dat ze gaan stoven in plaats van bakken.

Stap 2: Champignons bakken
Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Leg de champignons in een enkele laag in de pan en bak ze zonder te bewegen 2 minuten, zodat ze een mooie goudbruine kleur krijgen. Schep ze voorzichtig om en bak nog eens 2 minuten. Herhaal dit totdat de champignons helemaal goudbruin en gaar zijn (in totaal 6-8 minuten). Breng ze op smaak met zout en peper en haal ze uit de pan.

Stap 3: Ui, knoflook en kruiden bereiden
Voeg in dezelfde pan 2 eetlepels olijfolie toe en doe de ui erbij. Laat de ui 6-7 minuten zachtjes karamelliseren, totdat ze lichtbruin wordt. Voeg dan de knoflook toe en bak die een minuut mee tot hij gaat geuren. Strooi de gerookte paprika en saffraan erbij en roer snel door. Voeg daarna de geraspte tomaten toe en breng op smaak met zout en peper. Laat het mengsel een paar minuten sudderen zodat de smaken zich goed ontwikkelen.

Stap 4: Samenvoegen
Doe de gebakken champignons terug in de pan en meng ze door de tomaten-uiensaus. Laat alles nog 2-3 minuten zachtjes pruttelen zodat de champignons de saus goed opnemen.

Stap 5: Serveren
Schep de champignons in een mooie schaal en bestrooi met de verse peterselie. Dit gerecht is heerlijk als tapa of bijgerecht en smaakt fantastisch met een stuk knapperig brood.

Waarom je dit recept moet proberen

Champiñones con Cebolla y Ajo bewijst dat pure ingrediënten en traditionele smaken de beste combinatie vormen. De aardse champignons worden opgewaardeerd door de rokerige paprika en het zachte, aromatische karakter van saffraan. De combinatie van zachte ui en knoflook maakt het geheel heerlijk vol van smaak. Een klassieker uit Spanje die je keer op keer kunt maken en waar iedereen blij van wordt!