Als er één salade is die het altijd goed doet bij brunch, lunch of als snel bijgerecht, dan is het wel eiersalade. Deze versie krijgt een frisse twist door de toevoeging van radijsjes. Het peperige van de radijs combineert heerlijk met de romige structuur van ei en mayonaise, terwijl een beetje azijn en mosterd voor pit zorgen. Je hebt geen ingewikkelde ingrediënten nodig en met een beetje voorbereiding staat deze salade in een mum van tijd op tafel. Lekker op een vers broodje, toast of als dip voor crackers. En het mooiste? Na even rusten in de koelkast smaakt hij nóg beter!

 Ingrediënten (voor 2–4 personen):

  • 6 eieren 🥚

  • 1 bos radijsjes, schoongemaakt en in dunne plakjes gesneden 🌸

  • 2–3 eetlepels mayonaise

  • 2–3 eetlepels zure room

  • 1 eetlepel witte wijnazijn of appelciderazijn 🍋

  • 0,5 theelepel mosterd (Dijon of milde mosterd)

  • 1 snufje zout 🧂

  • 1 snufje zwarte peper uit de molen

 Bereidingswijze:

1. Eieren koken

Begin met het koken van de eieren. Leg ze in een pan en vul deze met koud water totdat ze net onder staan. Breng het water aan de kook en laat de eieren vervolgens 10 minuten doorkoken zodat ze goed hard zijn. Giet daarna het hete water af en leg de eieren meteen in een kom met koud water. Hierdoor schrikken ze, wat het pellen makkelijker maakt én het kookproces stopt.

2. Eieren pellen en snijden

Zodra de eieren zijn afgekoeld, pel je ze voorzichtig en snijd je ze in kleine stukjes. Je kunt ze met een mes fijnhakken of een eierprakker gebruiken als je die hebt – zo krijg je mooi gelijkmatige stukjes.

3. Radijsjes voorbereiden

Was de radijsjes grondig, verwijder de uiteinden en snijd ze in flinterdunne plakjes. Hoe dunner, hoe beter – zo mengen ze mooi door de salade en behouden ze hun frisse bite.

4. Romige dressing maken

Neem een grote kom en meng daarin de zure room, mayonaise, mosterd en azijn goed door elkaar. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Proef even en pas eventueel aan naar eigen smaak.

5. Alles mengen

Voeg de plakjes radijs toe aan de dressing, gevolgd door de stukjes ei. Meng alles voorzichtig maar grondig door elkaar, zodat het een romige, goed verdeelde salade wordt.

6. Koelen voor de beste smaak

Dek de kom af en laat de salade minstens 2 tot 3 uur rusten in de koelkast. Hierdoor trekken de smaken goed in en wordt de salade lekker fris en vol van smaak.

Serveertip:

Serveer de eiersalade op vers volkorenbrood, roggebrood of toast. Garneer met wat extra plakjes radijs of een snufje bieslook voor de kleur. Ook lekker als vulling voor een sandwich of wrap!

Tip: Wil je een lichtere versie? Gebruik dan halfvolle yoghurt in plaats van zure room, of vervang een deel van de mayonaise. Smakelijk! 😋