Als banketbakker met een hart voor ambacht en traditie, vind ik niets zo bevredigend als het bakken van een taart die herinneringen oproept aan geurige keukens, warme gesprekken en huiselijke gezelligheid. Een van mijn favoriete recepten die deze gevoelens oproept, is de romige appeltaart met vanillepudding – een klassieker met een zachte twist. Deze taart combineert de warme, kruidige smaak van gebakken appel met de romige zachtheid van vanillepudding in een rijk en smeuïg beslag. Ideaal voor bij de koffie, een zondags dessert of een feestelijk moment.
De charme van eenvoud en smaak
Waar een gewone appeltaart vooral leunt op kruimeldeeg en kaneel, biedt deze variant meer: een zacht cakeachtig beslag met een subtiele vanilletoon dankzij het puddingpoeder. De appels blijven sappig, terwijl het beslag tijdens het bakken tot een luchtige, goudbruine taart transformeert. Het resultaat is een heerlijk vochtig gebak, rijk van smaak maar nooit zwaar.
Ingrediëntenlijst (voor een springvorm van 26 cm)
Voor het beslag:
250 g patentbloem (gezeefd)
250 g ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
150 g fijne kristalsuiker
16 g vanillesuiker (2 zakjes)
80 g vanillepuddingpoeder (2 zakjes)
15 g bakpoeder
3 grote eieren
160 ml volle melk
Snufje zeezout
Voor de vulling:
3 stevige handappels (bijv. Elstar of Jonagold)
Extra boter en bloem voor het invetten van de vorm
Stap-voor-stap bereiding
1. Oven en vorm voorbereiden
Verwarm de oven voor op 190°C (boven- en onderwarmte). Vet de springvorm goed in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
2. Droge ingrediënten mengen
Meng de gezeefde bloem met bakpoeder, puddingpoeder en een snufje zout. Zet opzij.
3. Romige basis maken
Klop de boter in 4-5 minuten luchtig met de suiker en vanillesuiker. Voeg daarna de eieren één voor één toe. Klop telkens goed door en schraap tussendoor de randen van de kom schoon voor een gelijkmatige structuur.
4. Bloemmengsel toevoegen
Voeg nu afwisselend het bloemmengsel en de melk toe in drie delen. Meng kort maar krachtig, zodat het beslag glad is, maar niet overwerkt.
5. Appels voorbereiden
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes. Meng de stukjes voorzichtig door het beslag.
6. Afbakken
Giet het beslag in de vorm en strijk glad met een spatel. Bak de taart in het midden van de oven in 40-50 minuten goudbruin. Controleer met een satéprikker – deze moet er schoon uitkomen.
Laat de taart 10 minuten afkoelen in de vorm, daarna op een rooster volledig laten afkoelen.
Serveertip
Deze taart is heerlijk op kamertemperatuur, eventueel met een lik slagroom of een bolletje vanille-ijs. Ook afgekoeld de volgende dag is hij nog lekkerder – dan zijn de smaken goed ingetrokken.
Een klassieker met een zachte twist
Of je nu een familiebijeenkomst hebt of gewoon zin in een stukje nostalgie, deze romige appeltaart met vanillepudding is een ware publiekslieveling. Simpel, zacht en vol smaak – precies zoals het hoort.