Pesto is een klassieker uit Italië die inmiddels de hele wereld verovert. Deze groene saus, vol verse kruiden en noten, is simpel te maken en ontzettend veelzijdig. Met een paar basisingrediënten tover je in een handomdraai een smaakbom op tafel. Hieronder vind je mijn favoriete recept voor een traditionele basilicumpesto, maar ik geef ook tips om te variëren met ingrediënten.

Ingrediënten (voor ongeveer 250 ml pesto):
60 gram verse basilicumblaadjes (goed gewassen en droog)
40 gram pijnboompitten (licht geroosterd voor extra smaak)
2 teentjes knoflook (geschild)
50 gram Parmezaanse kaas (vers geraspt)
120 ml extra vierge olijfolie
Zout naar smaak
Versgemalen zwarte peper (optioneel)
Sap van een halve citroen (optioneel, voor frisheid)

Bereidingswijze:
Pijnboompitten roosteren
Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de pijnboompitten toe en rooster ze al schuddend in 3-5 minuten licht goudbruin. Let goed op dat ze niet verbranden, want dan wordt de pesto bitter. Laat de pijnboompitten afkoelen.Basilicum en knoflook voorbereiden
Was de basilicumblaadjes goed en dep ze droog met keukenpapier. Het is belangrijk dat ze zo droog mogelijk zijn, want water kan de pesto minder smakelijk maken. Pel de knoflookteentjes.Mengen in de keukenmachine of blender
Doe de basilicum, knoflook en pijnboompitten in een keukenmachine. Pulseer een paar keer om de ingrediënten grof te hakken.Kaas toevoegen
Voeg de geraspte Parmezaanse kaas toe en pulseer opnieuw. Dit geeft de pesto een romige en hartige smaak.Olijfolie langzaam toevoegen
Giet de olijfolie er beetje bij beetje bij terwijl de keukenmachine draait. Zo ontstaat een mooie, smeuïge saus. Proef tussendoor en voeg naar smaak zout en eventueel peper toe.Frisheid toevoegen (optioneel)
Wil je de pesto wat frisser maken? Voeg dan het sap van een halve citroen toe en mix nog even kort mee.Proeven en aanpassen
Proef je pesto en pas indien nodig de smaak aan. Wil je ‘m pittiger? Voeg dan wat extra knoflook toe. Liever nootachtiger? Voeg een handje extra pijnboompitten toe. Is ‘ie te dik? Voeg dan nog wat olijfolie toe.

Tips & Variaties:
Vervang basilicum door andere groene kruiden: Denk aan verse peterselie, rucola of spinazie voor een andere smaakbeleving. Rucola geeft bijvoorbeeld een pittige twist.
Andere noten gebruiken: Walnoten, amandelen of cashewnoten kunnen ook, voor een ander aroma.
Kaas vervangen: Voor een vegan variant laat je de kaas weg of gebruik je een plantaardige kaasvervanger.
Extra smaakmakers: Voeg een snufje chilipeper toe voor een pittige pesto, of wat geroosterde paprika voor een rokerige touch.
Serveren:
Deze pesto is heerlijk door de pasta, op een geroosterde boterham, bij gegrilde groenten, als saus bij vlees of vis, of als dip bij verse broodjes.
Bewaren:
Bewaar pesto in een goed afgesloten potje in de koelkast. Giet een dun laagje olijfolie bovenop om de kleur en smaak langer te behouden. Zo blijft je pesto zeker 3-4 dagen vers.
Met dit recept maak je in een half uurtje een verse, smaakvolle pesto die je eindeloos kunt combineren en aanpassen. Veel plezier met maken en genieten! Wil je, laat het me weten als je nog andere sauzen of variaties wil ontdekken.










