Bananentaart is een heerlijk en veelzijdig dessert dat zich leent voor allerlei variaties. Of je nu kiest voor een klassieke banoffee pie, een luchtige bananencake of een frisse bananentaart met yoghurt en noten, er is altijd wel een variant die bij jouw smaak past. In dit artikel delen we een eenvoudig en smakelijk recept voor een bananentaart met een krokante bodem, romige vulling en een frisse banaansmaak.
Ingrediënten voor de bananentaart
Voor de bodem:
200 g bloem
100 g boter, in blokjes
55 g kristalsuiker
1 eigeel
1 ei
Geraspte schil van 1 citroen
1 snufje zout
Voor de vulling:
450 ml volle melk
5 zeer verse eidooiers
150 g suiker
30 g bloem
20 g maïszetmeel
1 theelepel vanille-extract
25 g boter
2 bananen
Sap van 1 citroen
1 eetlepel poedersuiker
200 ml slagroom
Voor de garnering:
1 banaan
Slagroom naar smaak
Bereidingswijze
Stap 1: Bereid het deeg
Meng de boter en suiker met een vork tot een romige massa. Voeg het eigeel, ei, citroenschil en zout toe en meng goed. Zeef de bloem en voeg deze geleidelijk toe. Kneed het deeg snel met je handen tot een gladde massa. Verpak het deeg in plasticfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
Stap 2: Bak de taartbodem
Verwarm de oven voor op 175°C. Rol het deeg uit tot een dikte van 0,5 cm en bekleed een ingevette en met bloem bestoven springvorm (20 cm). Snijd de randen bij, prik gaatjes in de bodem en plaats het deeg 20 minuten in de koelkast. Bak de bodem 15 minuten blind met bakpapier en bakparels. Verwijder het bakpapier en bak nog eens 15 minuten tot goudbruin. Laat de taartbodem volledig afkoelen.
Stap 3: Maak de custard
Klop de eidooiers luchtig met de suiker. Voeg gezeefde bloem en maïszetmeel toe en meng tot een glad mengsel. Verwarm de melk met vanille-extract tot bijna kookpunt. Giet een beetje van de melk bij het eimengsel en roer goed. Voeg dit mengsel terug in de pan met melk. Kook al roerend tot de custard dik wordt. Haal van het vuur en voeg de boter toe. Giet de custard in een kom, dek af met plasticfolie en laat afkoelen.
Stap 4: Vul de taart
Snijd de bananen in plakjes en meng ze met citroensap en poedersuiker. Voeg de bananen toe aan de afgekoelde custard en meng goed. Vul de taartbodem met de bananencustard.
Stap 5: Garneer en serveer
Smeer een laagje slagroom over de bovenkant van de taart. Dek af en laat minimaal 3 uur in de koelkast rusten. Garneer voor het serveren met plakjes banaan en toefjes slagroom.
Tips voor een perfecte bananentaart
Voorkom dat bananen donker worden: Besprenkel de bananenschijfjes met citroensap of bestrijk met een laagje gelatine.
Custard vervangen: Je kunt de custardlaag overslaan en direct vullen met bananenbotercrème.
Gebruik van een planeetmenger: Meng het deeg met een bladhaak in dezelfde volgorde als met de hand.
Geniet van je bananentaart!
Met dit recept zet je een heerlijke bananentaart op tafel die zowel jong als oud zal bekoren. De combinatie van de krokante bodem, romige vulling en frisse banaansmaak maakt dit dessert tot een favoriet bij vele gelegenheden.