Soms heb je van die dagen waarop je zin hebt in comfortfood – een warme, romige schotel die rijk is aan smaak én makkelijk te maken is. Deze pastanestjes met gehakt, groenten en romige tomatensaus zijn precies dat soort gerecht. Het ziet eruit als iets wat uren in de oven heeft gestaan, maar het is verrassend eenvoudig en staat binnen een halfuurtje op tafel. Perfect voor doordeweeks, maar ook indrukwekkend genoeg om te serveren aan gasten. Bovendien is dit recept ideaal voor één pan of één ovenschaal, dus ook weinig afwas – wat wil je nog meer?

Ingrediënten:

  • 200 g pastanestjes (bijv. tagliatelle a nido)

  • 1 middelgrote wortel, geraspt

  • 1 teentje knoflook, fijngehakt

  • 500 g gehakt (rund of half-om-half)

  • 1 middelgrote ui, fijngehakt

  • 1 paprika, in blokjes gesneden

  • 1 eetlepel paprikavlokken (zoet of pittig, naar smaak)

  • Zout naar smaak

  • 100 ml room (20% vet)

  • 200 ml tomatensaus

  • 400 ml water

  • 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt

Bereiding:

Stap 1: De basis maken
Verhit een scheutje olie in een grote, diepe pan of ovenschaal die op het fornuis kan. Voeg de fijngehakte ui, knoflook, geraspte wortel en paprika toe en bak dit mengsel 5 minuten op middelhoog vuur tot het zacht is en lekker begint te geuren.

Stap 2: Gehakt erbij
Voeg het gehakt toe, samen met een snufje zout en de paprikavlokken. Bak dit totdat het gehakt mooi rul en bruin is. Dit is het hart van je saus – smaakvol, stevig en vol groenten.

Stap 3: De saus maken
Giet de tomatensaus, room en 400 ml water erbij. Roer alles goed door en breng het geheel aan de kook. Door de combinatie van tomatensaus en room krijg je een romige, rijke saus die heerlijk in de pasta trekt.

Stap 4: Pastanestjes toevoegen
Schik nu de pastanestjes direct in de pan, tussen het gehaktmengsel, zodat ze deels ondergedompeld zijn in de saus. Zorg ervoor dat de saus goed verdeeld is over en tussen de nestjes. Dek de pan af met een deksel, of gebruik aluminiumfolie als je de ovenschaal gebruikt.

Stap 5: Garen op het fornuis of in de oven
Laat alles ongeveer 20–25 minuten zachtjes koken op laag vuur. In de oven? Bak de schaal afgedekt 25 minuten op 180°C (boven- en onderwarmte). Haal daarna het deksel of de folie eraf en bak nog eens 5 minuten tot de bovenkant licht krokant is.

Stap 6: Afwerken en serveren
Bestrooi het gerecht vlak voor het serveren met verse, gehakte peterselie voor wat kleur en extra frisheid. Serveer eventueel met een frisse salade of een stuk knapperig brood.

Tip:
Je kunt dit gerecht eenvoudig aanpassen: vervang bijvoorbeeld het gehakt door vegetarisch gehakt, voeg champignons toe of gebruik een andere soort pasta als je geen nestjes hebt. Wat je ook kiest – deze hartige, romige ovenschotel met pastanestjes zal zeker een blijvertje worden aan tafel!