Er zijn weinig desserts die zo onweerstaanbaar zijn als een goedgemaakte cheesecake. Voeg daar een rijke karamelsaus en knapperige pecannoten aan toe, en je hebt een echte publieksfavoriet te pakken. Deze caramel cheesecake is romig, zoet, nootachtig en perfect in balans. Of je hem nu maakt voor een feest, een diner of gewoon om jezelf te verwennen – dit is een recept dat je keer op keer wilt maken.

Ingrediënten (voor een springvorm van 24 cm)

Voor de bodem:

  • 200 g digestive of te wel droge koekjes

  • 100 g ongezouten roomboter (gesmolten)

  • Snufje zout

Voor de cheesecakevulling:

  • 600 g roomkaas (bij voorkeur op kamertemperatuur)

  • 200 g fijne kristalsuiker

  • 3 eieren

  • 1 theelepel vanille-extract

  • 200 ml crème fraîche

Voor de karamelsaus:

  • 200 g kristalsuiker

  • 100 ml slagroom

  • 50 g ongezouten boter

  • Snufje zeezout

Topping:

  • 100 g pecannoten, grof gehakt

  • Eventueel extra karamelsaus om te serveren

Bereiding

1. De bodem:
Verwarm de oven voor op 175°C. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een zak en sla ze fijn met een deegroller. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter en een snufje zout. Druk dit mengsel stevig aan op de bodem van een ingevette springvorm. Bak de bodem 10 minuten voor en laat afkoelen.

2. De vulling:
Verlaag de oventemperatuur naar 150°C. Klop de roomkaas romig met de suiker in een grote kom. Voeg één voor één de eieren toe en klop na elk ei kort. Roer dan de vanille en crème fraîche erdoor tot een glad mengsel ontstaat. Giet dit op de afgekoelde bodem en strijk de bovenkant glad.
Bak de cheesecake 50-60 minuten. De randen moeten stevig zijn, het midden mag nog een beetje wiebelen. Laat de taart afkoelen in de oven met de deur op een kier om scheuren te voorkomen, en zet hem daarna minstens 4 uur (liefst een hele nacht) in de koelkast.

3. De karamelsaus:
Smelt de suiker op middelhoog vuur in een pan met dikke bodem. Roer niet, maar beweeg de pan af en toe voorzichtig. Zodra de suiker helemaal gesmolten is en goudbruin kleurt, haal je de pan van het vuur. Voeg voorzichtig de slagroom toe (pas op voor spatten!) en roer goed. Voeg daarna de boter en een snuf zeezout toe en roer tot een gladde saus. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

4. De afwerking:
Haal de cheesecake uit de vorm en plaats op een serveerschaal. Giet de karamelsaus over de bovenkant en laat het lichtjes naar de randen lopen. Bestrooi royaal met de gehakte pecannoten. Serveer eventueel met nog wat extra karamelsaus aan tafel.

Genieten van de zoete verleiding

Deze caramel cheesecake is een ware traktatie. De combinatie van de romige, lichtzure cheesecake, de diepe karamelsmaak en het krokante van de pecannoten maakt dit dessert onvergetelijk. Hij is niet alleen heerlijk, maar ziet er ook indrukwekkend uit op tafel. Perfect voor feestelijke gelegenheden of als sluitstuk van een gezellig diner. Eén ding is zeker: wie deze taart proeft, wil het recept. En dat geef je natuurlijk met liefde door.