Zin in een soep die indruk maakt? Dan is deze zelfgemaakte bisque van garnalen en krab precies wat je zoekt. Deze Franse klassieker staat bekend om zijn zijdezachte structuur, volle smaak en rijke zeevruchtenaroma. Klinkt misschien ingewikkeld, maar met een beetje geduld en liefde maak je dit restaurantwaardige gerecht gewoon in je eigen keuken. Perfect als voorgerecht tijdens een diner of als luxueuze lunch!
Het geheim van een goede bisque zit ‘m in het gebruik van de schalen en koppen van de garnalen – daar komt namelijk de diepe, umami-achtige smaak vandaan. Combineer dat met krabvlees, verse kruiden en een scheutje room, en je hebt een feestelijke soep die smaakt alsof je in een bistro in Parijs zit.
Ingrediënten (voor ca. 4 personen)
Voor de bouillon:
Schalen en koppen van 500 g ongepelde garnalen
1 el olijfolie
1 kleine ui, grof gesneden
1 wortel, grof gesneden
1 stengel bleekselderij, grof gesneden
2 teentjes knoflook, geplet
2 el tomatenpuree
1 glas droge witte wijn (ca. 150 ml)
750 ml water
1 laurierblad
Paar takjes tijm
Zout & peper
Voor de bisque:
2 el boter
1 el bloem
100 ml slagroom of kookroom
150 g gekookt krabvlees (vers of uit blik)
200 g gepelde garnalen
Snufje cayennepeper of chilivlokken
Citroensap naar smaak
Verse peterselie of bieslook, fijngehakt
Bereiding
1. Maak de bouillon:
Verhit olijfolie in een pan en bak de garnalenschalen, koppen en de groenten een paar minuten op middelhoog vuur tot alles licht kleurt. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee. Blus af met de witte wijn, laat kort inkoken en voeg daarna het water, laurierblad en tijm toe. Laat de bouillon 30–40 minuten zachtjes trekken.
2. Zeef en pureer:
Haal de pan van het vuur, laat iets afkoelen en pureer (indien gewenst) de inhoud voorzichtig met een staafmixer voor extra smaak. Zeef de bouillon daarna door een fijne zeef of kaasdoek. Druk goed aan zodat je zoveel mogelijk smaak mee krijgt.
3. Begin de bisque:
Smelt boter in een schone pan. Voeg de bloem toe en roer tot een roux ontstaat (lichtbruin en glad). Giet dan beetje bij beetje de gezeefde bouillon erbij, al roerend, tot een gladde soep ontstaat. Laat zachtjes pruttelen en iets indikken.
4. Voeg room en zeevruchten toe:
Roer de room erdoor en breng op smaak met zout, peper, cayennepeper en een kneepje citroensap. Voeg op het laatst de gepelde garnalen en het krabvlees toe en laat 2–3 minuten zachtjes mee warmen (niet koken!).
5. Serveer:
Schenk de bisque in mooie kommen en garneer met verse kruiden. Serveer met een stuk knapperig stokbrood of toast met knoflookboter.
Tip:
Gebruik je diepvriesgarnalen? Ontdooi ze dan volledig en spoel goed af. Je kunt ook langoustines of kreeft gebruiken voor een nóg luxere versie.
Deze bisque is romig, rijk, elegant en verwarmend – een echte smaakexplosie uit de zee!