Wanneer de zon schijnt en je weinig zin hebt om lang in de keuken te staan, is er één gerecht dat áltijd scoort: een Italiaanse pastasalade. Lekker licht, voedzaam en boordevol mediterrane smaken. Perfect als lunch, bijgerecht voor de barbecue, of als frisse avondmaaltijd. Deze variant met fusilli, cherry tomaatjes, komkommer, olijfjes en gebrokkelde fetakaas is snel klaar en heerlijk verfrissend. En voor de liefhebber van een hartige twist: voeg gerust wat tonijn toe voor een extra smaakdimensie!

Ingrediënten (voor 4 personen):
300 gram fusilli (of een andere pastasoort naar keuze)
250 gram cherry tomaatjes
½ komkommer
100 gram zwarte olijven (zonder pit)
150 gram fetakaas (in blokjes of gebrokkeld)
Verse basilicum (optioneel, voor garnering)
2 eetlepels olijfolie extra vierge
1 eetlepel balsamicoazijn
Zout en peper naar smaak
Optioneel: 1 blikje tonijn op olie (goed uitgelekt)

Bereiding:
1. Kook de pasta
Breng een ruime pan water aan de kook met wat zout en kook de fusilli al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking (meestal zo’n 8-10 minuten). Giet de pasta af, spoel af met koud water om het kookproces te stoppen, en laat uitlekken. Doe de pasta daarna in een ruime kom.
2. Snijd en meng de groenten
Halveer de cherry tomaatjes en snijd de komkommer in kleine blokjes. Voeg beide toe aan de kom met pasta. Snijd de olijven eventueel doormidden als ze groot zijn, en voeg ook deze toe.
3. Voeg de feta toe
Verkruimel de fetakaas grof boven de schaal of snijd in blokjes, afhankelijk van je voorkeur. De feta geeft de salade een romige, licht zoute smaak die mooi contrasteert met de frisheid van de tomaatjes en komkommer.
4. Maak de dressing
Meng in een apart kommetje de olijfolie en balsamicoazijn. Voeg naar smaak zout en peper toe. Houd het simpel: de ingrediënten in de salade zijn al rijk aan smaak. Giet de dressing over de salade en schep alles voorzichtig om.
5. Voeg de tonijn toe (optioneel)
Voor wat extra eiwitten en een rijkere smaak kun je een blikje tonijn toevoegen. Gebruik bij voorkeur tonijn op olie voor een zachtere structuur. Laat goed uitlekken en verdeel de tonijn voorzichtig over de salade. Niet te hard mengen, zodat de tonijn wat structuur behoudt.
6. Serveren maar!
Laat de salade bij voorkeur een kwartiertje intrekken in de koelkast. Garneer vlak voor het serveren met verse basilicumblaadjes of wat extra feta voor een mooi effect. Serveer in een grote schaal of per persoon in mooie glazen kommetjes voor een feestelijke uitstraling.

Serveer- & bewaartip:
Deze pastasalade smaakt het lekkerst op kamertemperatuur of licht gekoeld. Hij is ook prima van tevoren te maken: bewaar hem afgedekt in de koelkast tot 24 uur. Voeg de feta en tonijn pas op het laatst toe voor de beste textuur.
Buon appetito! 🇮🇹










