Huis Ideetjes
  • Home
  • Trending
  • Tips
  • Schoonmaak
  • Recepten
  • Meer
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Cookieverklaring
No Result
View All Result
Huis Ideetjes
No Result
View All Result
Home Recepten

Langzaam gegaarde ossenstaartjes met wortel, ui en tijm perfect voor koude dagen

Inleiding
Er gaat weinig boven een bord langzaam gegaarde ossenstaart op een koude dag. Het vlees valt van het bot, de saus is intens en vol van smaak en de geur vult je hele huis. Dit gerecht is pure comfortfood: eenvoudig van ingrediënten, maar rijk aan smaak. Perfect voor een weekendmaaltijd of een speciale gelegenheid, zoals een gezellig diner met vrienden of familie.

Gestoofde ossenstaart is een traditioneel gerecht dat in veel keukens terugkomt, van Europese klassiekers tot Latijns-Amerikaanse variaties. Het geheim is altijd hetzelfde: langzaam garen op laag vuur zodat de smaken samenkomen en het vlees boterzacht wordt.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1,2 kg ossenstaart, in stukken gesneden

  • 2 eetlepels plantaardige olie

  • 1 grote ui, grof gesneden

  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 2 wortels, in grove stukken

  • 2 stengels bleekselderij, in plakjes

  • 2 eetlepels tomatenpuree

  • 400 g tomatenblokjes

  • 250 ml rode wijn (optioneel, maar voegt diepte toe)

  • 500 ml runderbouillon

  • 2 laurierblaadjes

  • 2 takjes tijm

  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder

  • Zout en versgemalen peper

  • Optioneel: 1 eetlepel bloem voor een dikkere saus

Bereidingswijze

  1. Vlees voorbereiden
    Dep de stukken ossenstaart droog en bestrooi ze royaal met zout en peper. Verhit de olie in een ruime braadpan en bak het vlees rondom bruin. Haal de stukken uit de pan en zet apart.

  2. Groenten sauteren
    Voeg de ui en knoflook toe aan het bakvet en fruit 2–3 minuten tot ze glazig zijn. Voeg de wortel en bleekselderij toe en bak kort mee tot ze licht kleuren.

  3. Smaakbasis maken
    Roer de tomatenpuree door de groenten en laat een minuut meebakken om de zurigheid te verminderen. Strooi het paprikapoeder erbij en meng goed.

  4. Blussen en stoven
    Giet de rode wijn erbij en schraap de aanbaksels van de bodem los. Laat 2–3 minuten inkoken zodat de alcohol verdampt. Voeg de tomatenblokjes en bouillon toe, samen met de laurierblaadjes, tijm en het vlees. Breng het geheel aan de kook en zet vervolgens het vuur laag. Laat 3 tot 3,5 uur zachtjes stoven met het deksel op de pan, totdat het vlees gemakkelijk van het bot valt. Roer af en toe en voeg extra bouillon toe als de saus te dik wordt.

  1. Afwerking
    Haal de laurierblaadjes en tijm eruit. Proef en breng op smaak met zout en peper. Voor een gladdere saus kun je het vlees even uit de pan halen en de saus kort pureren.

  2. Serveren
    Serveer met aardappelpuree, polenta of rijst. Een stukje knapperig brood is ideaal om de rijke saus op te dippen.

Variaties

  • Italiaanse twist: Voeg een scheutje balsamico en verse rozemarijn toe voor een dieper aroma.

  • Pittige variant: Voeg een snufje cayennepeper of chilivlokken toe voor een extra kick.

  • Wintergroenten: Voeg pastinaak, aardappelblokjes of champignons toe om de stoofpot nog voedzamer te maken.

  • Licht alternatief: Laat de wijn weg en vervang door extra bouillon en een scheutje appelciderazijn voor frisheid.

Tips en Tricks

  • Kies ossenstaart met bot; dit geeft de saus extra gelatine en smaak.

  • Voor een intensere smaak: braad het vlees eerst 15 minuten in de oven op 220°C voordat je gaat stoven.

  • Laat de stoofpot na het koken even rusten; de saus wordt dan dikker en de smaken intenser.

  • Een klontje boter vlak voor het serveren maakt de saus extra glanzend en romig.

Conclusie
Gestoofde ossenstaart is het ultieme comfortgerecht: rijk, zacht en hartig. Met geduld en aandacht tover je een klassiek gerecht op tafel dat indruk maakt en warmte brengt, perfect voor koude dagen en feestelijke diners. Elke hap is een feest van smaak – een echte traktatie die je keer op keer wilt maken.

Lees meer ➜ Lees meer ➜
Dé perfecte wintercocktail: glühwein zoals je ‘m nog nooit proefde
Recepten

Dé perfecte wintercocktail: glühwein zoals je ‘m nog nooit proefde

december 3, 2025
Deze winterse vol-au-vent taart met kip en champignons zet je binnen 30 minuten op tafel!
Recepten

Deze winterse vol-au-vent taart met kip en champignons zet je binnen 30 minuten op tafel!

november 26, 2025
Binnen 30 minuten op tafel: romige curryssoep met paprika en kruidige kip die je verwarmt!
Recepten

Binnen 30 minuten op tafel: romige curryssoep met paprika en kruidige kip die je verwarmt!

november 26, 2025
Onweerstaanbare tiramisu met een bodem van zachte stoofpeertjes
Recepten

Onweerstaanbare tiramisu met een bodem van zachte stoofpeertjes

november 25, 2025
Heerlijk avondeten: kip shaslicks met rode en gele paprika, klaar in 20 minuten
Recepten

Heerlijk avondeten: kip shaslicks met rode en gele paprika, klaar in 20 minuten

november 25, 2025
Deze wraps met ei en spek zijn hét perfecte ontbijt voor drukke ochtenden
Recepten

Deze wraps met ei en spek zijn hét perfecte ontbijt voor drukke ochtenden

november 24, 2025
Smaakbom! Pastasalade met mozzarella, spruitjes, kip en een frisse dressing
Recepten

Smaakbom! Pastasalade met mozzarella, spruitjes, kip en een frisse dressing

november 24, 2025
Probeer dit eens: Witlofrolletjes met Spek en Gehakt die iedereen verrassen
Recepten

Probeer dit eens: Witlofrolletjes met Spek en Gehakt die iedereen verrassen

november 21, 2025
Dit is dé ultieme spruitjesschotel met varkenslapjes die je móét proberen
Recepten

Dit is dé ultieme spruitjesschotel met varkenslapjes die je móét proberen

november 15, 2025
Romige knoflookzalm met spinazie en cherrytomaten in 30 minuten op tafel
Recepten

Romige knoflookzalm met spinazie en cherrytomaten in 30 minuten op tafel

november 10, 2025

MEEST GELEZEN

  • Heb jij nog zo’n mapje met eerste euromunten liggen? Dit is wat ze nu waard zijn…

    Heb jij nog zo’n mapje met eerste euromunten liggen? Dit is wat ze nu waard zijn…

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Dit vóór ontbijt en lunch eten kan hetzelfde effect hebben als Ozempic

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Pas op! Verdien jij dit bedrag? Dan ga je in 2026 ineens veel méér belasting betalen!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Verbrand eens jouw laurierblaadjes en kijk wat er gebeurd…. Het zal wonderen verrichten.

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Autoruiten slaan steeds aan? Deze simpele truc lost het meteen op

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
- Advertentie -
  • Contact
  • Cookieverklaring
  • Home
  • Meer ideetjes voor jou (TIP) 🔥
  • Privacy Policy

© 2025 Huis Ideetjes - Tips & DIY's

No Result
View All Result
  • Home
  • Trending
  • Tips
  • Schoonmaak
  • Recepten
  • Meer
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Cookieverklaring

© 2025 Huis Ideetjes - Tips & DIY's