Huis Ideetjes
  • Home
  • Trending
  • Tips
  • Schoonmaak
  • Recepten
  • Meer
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Cookieverklaring
No Result
View All Result
Huis Ideetjes
No Result
View All Result
Home Recepten

Langzaam gegaarde ossenstaartjes met wortel, ui en tijm perfect voor koude dagen

Inleiding
Er gaat weinig boven een bord langzaam gegaarde ossenstaart op een koude dag. Het vlees valt van het bot, de saus is intens en vol van smaak en de geur vult je hele huis. Dit gerecht is pure comfortfood: eenvoudig van ingrediënten, maar rijk aan smaak. Perfect voor een weekendmaaltijd of een speciale gelegenheid, zoals een gezellig diner met vrienden of familie.

Gestoofde ossenstaart is een traditioneel gerecht dat in veel keukens terugkomt, van Europese klassiekers tot Latijns-Amerikaanse variaties. Het geheim is altijd hetzelfde: langzaam garen op laag vuur zodat de smaken samenkomen en het vlees boterzacht wordt.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1,2 kg ossenstaart, in stukken gesneden

  • 2 eetlepels plantaardige olie

  • 1 grote ui, grof gesneden

  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 2 wortels, in grove stukken

  • 2 stengels bleekselderij, in plakjes

  • 2 eetlepels tomatenpuree

  • 400 g tomatenblokjes

  • 250 ml rode wijn (optioneel, maar voegt diepte toe)

  • 500 ml runderbouillon

  • 2 laurierblaadjes

  • 2 takjes tijm

  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder

  • Zout en versgemalen peper

  • Optioneel: 1 eetlepel bloem voor een dikkere saus

Bereidingswijze

  1. Vlees voorbereiden
    Dep de stukken ossenstaart droog en bestrooi ze royaal met zout en peper. Verhit de olie in een ruime braadpan en bak het vlees rondom bruin. Haal de stukken uit de pan en zet apart.

  2. Groenten sauteren
    Voeg de ui en knoflook toe aan het bakvet en fruit 2–3 minuten tot ze glazig zijn. Voeg de wortel en bleekselderij toe en bak kort mee tot ze licht kleuren.

  3. Smaakbasis maken
    Roer de tomatenpuree door de groenten en laat een minuut meebakken om de zurigheid te verminderen. Strooi het paprikapoeder erbij en meng goed.

  4. Blussen en stoven
    Giet de rode wijn erbij en schraap de aanbaksels van de bodem los. Laat 2–3 minuten inkoken zodat de alcohol verdampt. Voeg de tomatenblokjes en bouillon toe, samen met de laurierblaadjes, tijm en het vlees. Breng het geheel aan de kook en zet vervolgens het vuur laag. Laat 3 tot 3,5 uur zachtjes stoven met het deksel op de pan, totdat het vlees gemakkelijk van het bot valt. Roer af en toe en voeg extra bouillon toe als de saus te dik wordt.

  1. Afwerking
    Haal de laurierblaadjes en tijm eruit. Proef en breng op smaak met zout en peper. Voor een gladdere saus kun je het vlees even uit de pan halen en de saus kort pureren.

  2. Serveren
    Serveer met aardappelpuree, polenta of rijst. Een stukje knapperig brood is ideaal om de rijke saus op te dippen.

Variaties

  • Italiaanse twist: Voeg een scheutje balsamico en verse rozemarijn toe voor een dieper aroma.

  • Pittige variant: Voeg een snufje cayennepeper of chilivlokken toe voor een extra kick.

  • Wintergroenten: Voeg pastinaak, aardappelblokjes of champignons toe om de stoofpot nog voedzamer te maken.

  • Licht alternatief: Laat de wijn weg en vervang door extra bouillon en een scheutje appelciderazijn voor frisheid.

Tips en Tricks

  • Kies ossenstaart met bot; dit geeft de saus extra gelatine en smaak.

  • Voor een intensere smaak: braad het vlees eerst 15 minuten in de oven op 220°C voordat je gaat stoven.

  • Laat de stoofpot na het koken even rusten; de saus wordt dan dikker en de smaken intenser.

  • Een klontje boter vlak voor het serveren maakt de saus extra glanzend en romig.

Conclusie
Gestoofde ossenstaart is het ultieme comfortgerecht: rijk, zacht en hartig. Met geduld en aandacht tover je een klassiek gerecht op tafel dat indruk maakt en warmte brengt, perfect voor koude dagen en feestelijke diners. Elke hap is een feest van smaak – een echte traktatie die je keer op keer wilt maken.

Lees meer ➜ Lees meer ➜
Zelfgemaakte Baileys: romig, warm en perfect voor de feestdagen
Recepten

Zelfgemaakte Baileys: romig, warm en perfect voor de feestdagen

november 3, 2025
Deze luchtige appeltaart met crème soufflé staat binnen een uur op tafel
Recepten

Deze luchtige appeltaart met crème soufflé staat binnen een uur op tafel

november 3, 2025
Ontdek het geheim achter de perfecte Pastéis de Nata  krokant, romig en binnen 20 minuten op tafel
Recepten

Ontdek het geheim achter de perfecte Pastéis de Nata krokant, romig en binnen 20 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Kip in citroen knoflooksaus met pasta binnen 30 minuten op tafel
Recepten

Kip in citroen knoflooksaus met pasta binnen 30 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Supersnelle broccoli aardappelsoep binnen 20 minuten op tafel
Recepten

Supersnelle broccoli aardappelsoep binnen 20 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Deze klassieke Zweedse Rolcake is zó eenvoudig dat iedereen hem kan maken
Recepten

Deze klassieke Zweedse Rolcake is zó eenvoudig dat iedereen hem kan maken

oktober 30, 2025
Binnen 20 minuten op tafel: luchtige appelpannenkoekjes voor elke ochtend
Recepten

Binnen 20 minuten op tafel: luchtige appelpannenkoekjes voor elke ochtend

oktober 28, 2025
Je gelooft nooit hoe makkelijk dit romige dessert is… én het ziet er fantastisch uit!
Recepten

Je gelooft nooit hoe makkelijk dit romige dessert is… én het ziet er fantastisch uit!

oktober 28, 2025
Kabeljauwfilet op een bedje van prei en champignons in romige botersaus
Recepten

Kabeljauwfilet op een bedje van prei en champignons in romige botersaus

oktober 27, 2025
Kip, spek en champignons in een fluweelzachte saus onweerstaanbaar lekker
Recepten

Kip, spek en champignons in een fluweelzachte saus onweerstaanbaar lekker

oktober 27, 2025

MEEST GELEZEN

  • Het nieuwe pensioenstelsel betaalt zich uit, ontdek hoeveel extra jij straks ontvangt!

    Het nieuwe pensioenstelsel betaalt zich uit, ontdek hoeveel extra jij straks ontvangt!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Klanten slaan alarm: wat er nu bij de zelfscan kassa gebeurt, gaat echt te ver

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Het nieuwe coronavariant ‘Stratus’ heeft één duidelijk symptoom dat gemakkelijk te herkennen is

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Dringende waarschuwing Zeeman: Breng dit product zo snel mogelijk terug

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Gooi jij je oude kleren ook in de textielbak? Dit is waarom je dat beter niet kunt doen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Contact
  • Cookieverklaring
  • Home
  • Meer ideetjes voor jou (TIP) 🔥
  • Privacy Policy

© 2025 Huis Ideetjes - Tips & DIY's

No Result
View All Result
  • Home
  • Trending
  • Tips
  • Schoonmaak
  • Recepten
  • Meer
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Cookieverklaring

© 2025 Huis Ideetjes - Tips & DIY's