Op zoek naar een makkelijk, snel én veelzijdig ontbijtje of lunchidee? Dan zijn deze ovengebakken eitjes in een muffinvorm precies wat je nodig hebt. Ze zijn luchtig, hartig en zitten boordevol smaak – én je maakt ze in één keer voor het hele gezin. Of je nu een drukke ochtend hebt, een brunch organiseert of gewoon iets gezonds mee wilt nemen naar je werk: deze ei-muffins zijn een winnaar.
Het leuke? Je kunt er eindeloos mee variëren. In dit recept gaan we voor de klassieker: eieren, ham en kaas. Maar voeg gerust groenten toe, zoals paprika, spinazie of tomaat. Of kies eens voor een pittige variant met jalapeño en chorizo. Wat je ook doet – ze zijn binnen 10 minuten klaar voor de oven en smaken zowel warm als koud heerlijk.
Ingrediënten (voor 6 stuks):
6 grote eieren
60 ml melk of room (voor extra romigheid)
½ theelepel zout
¼ theelepel zwarte peper
50 g geraspte kaas (cheddar, mozzarella, Goudse kaas of een lekkere mix)
6 plakjes gekookte ham (eventueel gerookt of rauw voor meer smaak)
15 g fijngehakte lente-ui of verse peterselie (optioneel)
Bakspray of een klontje boter om de muffinvorm in te vetten
Bereidingswijze:
Verwarm de oven
Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte) of 160 °C hetelucht. Vet ondertussen een muffinvorm in met bakspray of boter, zodat je muffins straks makkelijk loskomen.Bekleed de muffinvorm met ham
Duw in elk vormpje een plakje ham. Dit vormt een soort bakje voor het ei. De randjes mogen gerust een beetje uitsteken – dat geeft straks een mooi krokant randje!Klop de eieren los
Klop in een kom de eieren samen met de melk of room los. Voeg zout, peper en eventueel wat verse kruiden toe. Roer de geraspte kaas erdoorheen. Hier kun je ook andere ingrediënten toevoegen, zoals blokjes paprika, ui of spinazie.Vullen maar
Giet het eimengsel voorzichtig in de met ham beklede muffinvormpjes. Vul ze tot ongeveer ¾ vol, zodat er nog wat ruimte overblijft voor het rijzen.Bakken
Zet de vorm in het midden van de oven en bak de ei-muffins in 18–22 minuten goudgeel en stevig. Ze zijn klaar als ze mooi gerezen zijn en het ei niet meer wiebelt in het midden.Afkoelen en serveren
Laat de muffins een paar minuten afkoelen voordat je ze voorzichtig uit de vorm haalt. Serveer ze direct, of bewaar ze afgedekt in de koelkast tot 3 dagen. Even opwarmen in de magnetron of oven, en ze zijn weer als nieuw!
Tip: Maak er 12 in plaats van 6, en vries ze per stuk in. Ideaal voor drukke ochtenden: even opwarmen en klaar!
Smakelijk! 🧀🥚 Deze ei-muffins zijn niet alleen handig, maar ook verrassend feestelijk – zeker als je ze serveert bij een paasbrunch of picknick. Laat je creativiteit gerust los