Er is iets magisch aan de geur van versgebakken appeltaart. De warme tonen van kaneel, de zoete appelvulling en de knapperige, goudbruine korst roepen een gevoel van huiselijkheid op. Maar waarom zou je deze klassieker niet een extra feestelijk jasje geven? Deze kaneel-appeltaart met vlechtdeeg is niet alleen verrukkelijk, maar ook prachtig om te serveren bij elke gelegenheid – of het nu een zomerpicknick is of een knusse koffiemiddag.
Ingrediënten
Voor de appelvulling:
5 middelgrote appels (bijv. Elstar of Jonagold), geschild en in plakjes
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels kristalsuiker
1 theelepel gemalen kaneel
1 theelepel maïzena (of bloem)
Snufje nootmuskaat (optioneel)
Voor het deeg:
300 g bloem
130 g koude boter, in blokjes
100 g kristalsuiker
1 ei + 1 eidooier
Snufje zout
Geraspte schil van 1 citroen
Extra:
1 ei om het deeg mee te bestrijken
Poedersuiker voor decoratie (optioneel)
1. Vulling voorbereiden
Meng de plakjes appel met het citroensap, suiker, kaneel en eventueel wat nootmuskaat. Doe dit in een pan en verwarm zachtjes, ongeveer 5-7 minuten, tot de appels iets zachter zijn en vocht loslaten. Roer de maïzena erdoor om de vulling iets te binden. Laat het mengsel daarna volledig afkoelen.
2. Deeg maken
Meng de bloem en koude boter met je handen of in een keukenmachine tot een kruimelig geheel. Voeg suiker, ei, zout en citroenschil toe en kneed tot een glad deeg. Wikkel in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
3. De taart vormen
Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol 2/3 van het deeg uit en bekleed een ingevette springvorm (24-26 cm). Prik met een vork gaatjes in de bodem. Schep vervolgens de afgekoelde appelvulling erin.
Rol het overige deeg uit en snijd in smalle repen. Maak hiermee een vlechtmotief over de bovenkant van de taart: leg eerst een rij horizontale repen, vouw enkele terug en leg er dan een verticale reep overheen. Wissel dit af tot er een mooi vlechtwerk ontstaat.
Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei voor een mooie glans.
4. Bakken en serveren
Bak de taart in het midden van de oven gedurende 35-40 minuten, tot het deeg goudbruin is en de appels bubbelen. Laat de taart afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
Bestrooi eventueel met poedersuiker en serveer met slagroom of een bolletje vanille-ijs.
Tip:
Wil je de smaken nog dieper maken? Voeg wat rozijnen toe aan de appelvulling of een handje walnoten voor een extra crunch.