Schotland staat misschien bekend om zijn ruige hooglanden, mysterieuze lochs en kilts, maar wist je dat één van de bekendste ‘Schotse’ gerechten eigenlijk uit Engeland komt? Juist ja: de Scotch egg, oftewel Schots ei. Ondanks de misleidende naam is dit culinaire bommetje met zijn hart van ei, worstlaag en krokant jasje vooral een uitvinding van de Engelse keuken. Toch hebben de Schotten het gerecht omarmd alsof het van henzelf is – en geef ze eens ongelijk.

Of je nu een picknick plant, zin hebt in een stevige lunch of indruk wilt maken op je gasten met een nostalgische snack: dit recept voor Schotse eieren is makkelijk, snel en gegarandeerd een hit.

Wat zijn Scotch eggs precies?

Een Scotch egg is in feite een hard- of zachtgekookt ei dat omhuld wordt door gekruid worstvlees, gepaneerd in broodkruimels en daarna goudbruin gefrituurd. Van de buitenkant oogt het misschien als een grote bitterbal, maar zodra je erin snijdt, zie je het prachtige ei in het midden verschijnen. Het is stevig, smaakvol, krokant én vullend. Geen wonder dat het nog steeds populair is in pubs, op markten en zelfs in hippe lunchrooms.

Wat heb je nodig?

Voor de eieren:

  • 6 grote eieren

  • 1 theelepel witte azijn (optioneel, helpt bij het pellen)

Voor het worstlaagje:

  • 500 g varkensgehakt of verse worst zonder vel

  • 1 theelepel knoflookpoeder

  • 1 theelepel uienpoeder

  • ½ theelepel gedroogde tijm

  • ½ theelepel gerookte paprika

  • Zout en peper naar smaak

Voor de paneerlaag:

  • ½ kop bloem

  • 2 eieren, losgeklopt

  • 1 kop panko-broodkruimels

  • Optioneel: 1 theelepel gedroogde peterselie

Voor het frituren:

  • Plantaardige olie (zonnebloemolie of arachideolie werkt het best)

Zo maak je ze:

  1. Kook de eieren: Breng een pan met water aan de kook, voeg een scheutje azijn toe en kook de 6 eieren 7-8 minuten (voor hardgekookt). Laat ze schrikken in koud water en pel ze voorzichtig.

  2. Bereid het worstvlees: Meng het gehakt met alle kruiden tot een smeuïg mengsel.

  3. Verpak de eieren: Verdeel het gehaktmengsel in 6 porties. Druk elke portie plat in je hand en wikkel het om een ei. Zorg dat elk ei volledig bedekt is.

  4. Paneer de eieren: Rol elk ei eerst door de bloem, dan door het losgeklopte ei en tenslotte door de panko.

  5. Frituren: Verhit de olie in een diepe pan tot 170-180°C. Frituur de eieren 5-6 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.

 Extra leuk om te weten

In Schotland zijn ze zo dol op Scotch eggs dat ze vaak een variatie serveren met haggis in plaats van worst – voor de echte durfal. En wist je dat sommige Britten ze zelfs koud eten als ontbijt?

Schotse eieren zijn verrassend makkelijk te maken en leveren maximaal comfortfood op. Serveer ze met grove mosterd, piccalilly of een frisse salade en je hebt een maaltijd die zowel nostalgisch als indrukwekkend is. Perfect voor een weekendje in Britse sferen – zonder het vliegtuig te hoeven pakken.

Volg ons hier op Facebook 👉 Huisideetjes Facebook