Er zijn van die dagen waarop je behoefte hebt aan iets hartelijks, verwarmend en eenvoudigs. Deze prei-gehaktsoep is zo’n gerecht dat je direct een gevoel van huiselijkheid geeft. De combinatie van zachte prei, hartig gehakt en romige smeltkaas vormt een onweerstaanbare basis voor een soep die zowel voedzaam als smaakvol is. Perfect voor drukke doordeweekse dagen, maar ook als voorgerecht bij een gezellige maaltijd met familie of vrienden.
Wat Heb Je Nodig (voor 4-6 personen)
500 gram gemengd gehakt (rund en varken)
3 stengels prei
1 grote ui
30 ml milde olijfolie (of een andere neutrale bakolie)
1 liter groentebouillon (van blokje of zelfgemaakt)
250 gram smeltkaas (bijv. Cheddar of roomkaasblokjes)
200 gram crème fraîche
1 theelepel paprikapoeder (zoet)
Zeezout en versgemalen zwarte peper
Verse peterselie (voor garnering, optioneel)
Zo Maak Je De Soep
1. Voorbereiden is het halve werk
Begin met het schoonmaken van de groenten. Snijd de prei in de lengte doormidden en spoel goed af onder koud water om zandresten te verwijderen. Snijd vervolgens in dunne ringen van ongeveer 0,5 cm breed. Snipper de ui fijn en zet alles klaar, zodat je tijdens het koken makkelijk kunt doorwerken.
2. Gehakt rul bakken
Verwarm de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en fruit deze 2 tot 3 minuten totdat ze glazig zijn. Voeg dan het gehakt toe en bak dit rul en lichtbruin in ongeveer 5 tot 7 minuten. Breng het gehaktmengsel op smaak met zout, peper en het paprikapoeder. Goed roeren zodat de kruiden gelijkmatig verdeeld zijn.
3. Prei toevoegen
Voeg de preiringen toe aan de pan en bak deze 3 tot 4 minuten mee met het gehakt. De prei mag iets zachter worden, maar moet nog een lichte beet behouden. Roer alles goed door zodat de smaken zich mooi vermengen.
4. Soep opbouwen en laten pruttelen
Schenk de liter groentebouillon in de pan en breng aan de kook. Zet vervolgens het vuur wat lager en voeg in blokjes gesneden smeltkaas toe. Roer regelmatig totdat de kaas volledig is gesmolten in de bouillon. Daarna roer je de crème fraîche erdoor, wat zorgt voor die heerlijke romige structuur. Laat de soep nog 10 minuten op laag vuur zachtjes pruttelen. Proef en breng indien nodig extra op smaak met zout en peper.
Serveersuggesties
Serveer de soep heet, eventueel gegarneerd met fijngesneden verse peterselie. Een sneetje knapperig zuurdesembrood of een versgebakken stokbrood met kruidenboter maakt het helemaal af. Je kunt ook een lepel extra crème fraîche in de kom doen voor een extra romige toets.
Tip:
Deze soep is uitstekend in te vriezen! Laat volledig afkoelen en bewaar in porties voor later.
Smakelijk eten! 🍲