Ben je op zoek naar een snel en verrassend broodrecept dat je gewoon in een glazen pot kunt maken? Dit brood in een pot is ideaal voor wie wil genieten van een voedzaam, glutenvrij brood zonder gedoe met kneden of rijzen. Met een combinatie van noten, zaden en eiwitrijke ingrediënten maak je in een handomdraai een heerlijke, voedzame broodvervanger. Perfect als ontbijt, lunch of bij de borrel. En het fijne: je gebruikt gewoon je magnetron of oven, dus geen oven die uren aan moet. Klinkt goed, toch?

Ingrediënten voor 1 grote pot (of 2 kleine)

  • 3 eieren

  • 240 ml volle melk

  • 2 eetlepels gemalen lijnzaad

  • 2 eetlepels psyllium (poeder of vlokken)

  • 80 g amandelen (grof gemalen)

  • 40 g pinda’s (geroosterd, ongezouten, grof gehakt)

  • 30 g cashewnoten (grof gehakt)

  • 1 theelepel bakpoeder

  • ½ theelepel zout

Bereidingswijze

1. Klop de basis:
Begin met het loskloppen van de eieren en melk in een ruime kom. Voeg hierna de psyllium, lijnzaad, zout en bakpoeder toe. Dit mengsel laat je ongeveer 3 à 4 minuten staan. Dit is belangrijk, want psyllium en lijnzaad hebben tijd nodig om vocht op te nemen en het mengsel dikker te maken. Hierdoor krijgt je brood straks die fijne, stevige structuur.

2. Voeg de noten toe:
Wanneer het mengsel dikker is geworden, voeg je de grof gemalen amandelen, pinda’s en cashewnoten toe. Roer alles goed door elkaar, zodat alle noten gelijkmatig verdeeld zijn.

3. Giet in potten:
Neem hittebestendige glazen potten (bijvoorbeeld weckpotten of canning jars) en vul ze met het mengsel tot ongeveer twee derde vol. Dit geeft het brood straks genoeg ruimte om te rijzen zonder over de rand te komen.

4. Bak het brood:
Je kunt het brood op twee manieren klaarmaken. De snelle optie is de magnetron: verwarm de potten 1 tot 2 minuten op 800-900 watt, afhankelijk van het vermogen van je apparaat en de grootte van de pot. Het brood is klaar wanneer de bovenkant droog aanvoelt en het goed gerezen is.

Wil je het iets traditioneler aanpakken? Zet de potten dan 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Ook dan krijg je een lekker stevig brood, met een iets knapperige bovenkant.

Waarom dit brood?

Dit potbrood is niet alleen makkelijk, maar ook heel voedzaam. Psyllium en lijnzaad zorgen voor een natuurlijke binding en vezels, terwijl de mix van amandelen, pinda’s en cashewnoten het brood een heerlijke bite en een nootachtige smaak geeft. Door de eieren en melk is het ook een eiwitrijk tussendoortje.

Bovendien is het ideaal als je glutenvrij eet of gewoon een keer iets anders wil dan het standaard brood. En het leuke is: je kunt eindeloos variëren met noten en zaden naar eigen smaak. Misschien een beetje walnoot of pompoenpitten toevoegen? Probeer het uit!

Serveer tip

Snijd het brood in plakjes zodra het iets is afgekoeld. Lekker met een likje roomboter, avocado of een zachte kaas. Ook lekker als broodvervanger bij een salade of soep.

Zo klaar, zo lekker — en klaar binnen no time. Eet smakelijk!