Of het nu buiten vriest of de zon schijnt: sommige gerechten smaken áltijd goed. Deze hartige stoofpot met spruitjes, aardappel, wortel en zelfgedraaide gehaktballen is zo’n klassieker die je ieder seizoen op tafel kunt zetten. Het is een oud recept dat ik van mijn oma heb geleerd, en ik maak het nog steeds graag — zomer of winter, het blijft troostrijk, voedzaam en bovenal heerlijk.

In de winter is het precies wat je nodig hebt om op te warmen na een koude dag. Maar zelfs in de zomer, als je iets voedzaams en hartigs wilt zonder uren in de keuken te staan, is dit recept ideaal. Je kunt het makkelijk vooraf maken, bewaren, en opnieuw opwarmen wanneer het jou uitkomt. En het is ook nog eens een geweldige manier om extra groenten binnen te krijgen.
Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
500 g spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
2 wortels, in plakjes
1 grote ui, fijngesneden
2 middelgrote aardappels, in blokjes
300 g half-om-half gehakt
400 ml tomatenblokjes uit blik
1 liter groentebouillon
2 laurierblaadjes
2 el olijfolie
25 g verse bieslook, fijngehakt
Zout en peper naar smaak

Gehaktballetjes maken
Begin met het maken van de gehaktballen. Meng het gehakt met een beetje zout en peper in een kom. Kneed het goed door en draai er met je handen kleine balletjes van, ongeveer ter grootte van een walnoot. Zet ze even apart.
Zo maak je de stoofpot
Verhit olijfolie in een grote braadpan en fruit de ui tot hij glazig is (ca. 5 minuten).
Voeg de gehaktballetjes toe en bak ze rondom bruin.
Doe de spruitjes, wortels en aardappels erbij en roerbak nog een paar minuten mee.
Voeg vervolgens de tomatenblokjes, laurierblaadjes en bouillon toe.
Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat het geheel 25-30 minuten zachtjes sudderen met het deksel schuin op de pan.
Proef en breng op smaak met extra zout of peper.

Serveer het zo
Bestrooi het gerecht vlak voor het serveren met verse bieslook. Serveer met een stuk knapperig brood om die rijke bouillon mee op te dippen. Liever koolhydraatarm? Dan kun je het brood natuurlijk weglaten — het gerecht is van zichzelf al goed vullend.
Tip van oma
Oma zei altijd: “Stoofpot is de volgende dag nóg lekkerder.” En dat klopt! De smaken trekken beter in, dus maak gerust wat extra. In de koelkast blijft het zeker 2 dagen goed.
Dit eenvoudige maar voedzame gerecht is zo’n recept dat je het hele jaar door wilt blijven maken. Een beetje nostalgie op je bord — mét een moderne twist. Smakelijk eten!










