Er gaat niets boven de geur van langzaam gebakken uien die karameliseren tot een diepe, zoete smaak. Deze Franse uiensoep is een echte klassieker – eenvoudig, rustgevend en perfect voor gure dagen. Het geheim zit in de tijd die je neemt om de uien langzaam te laten kleuren; dat geeft de soep haar kenmerkende rijke smaak. En met een krokante laag stokbrood en gesmolten Gruyère-kaas erbovenop, is het een gerecht dat zowel eenvoudig als luxe aanvoelt.

Ingrediënten
1 kg uien, in dunne ringen gesneden
50 g ongezouten boter
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 liter runder- of groentebouillon
250 ml droge witte wijn
1 theelepel suiker
2 takjes verse tijm
1 laurierblad
200 g stokbrood, in plakken gesneden
200 g Gruyère-kaas, geraspt
Zout en versgemalen peper naar smaak

Bereidingswijze
Uien karamelliseren
Smelt de boter in een ruime soeppan op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en bak ze langzaam, ongeveer 30 tot 40 minuten, tot ze zacht, diep goudbruin en karamelachtig zijn. Blijf regelmatig roeren, zodat ze niet aanbakken.Smaak toevoegen
Voeg de fijngehakte knoflook en suiker toe aan de uien. Laat dit nog zo’n twee à drie minuten meebakken. De suiker helpt om de uien extra mooi te kleuren en geeft een subtiele zoetheid aan de soep.Blussen met wijn
Giet de witte wijn erbij en laat het geheel even koken tot de alcohol verdampt is. De wijn zorgt voor diepte in de smaak en een licht zuurtje dat de zoetheid van de uien in balans brengt.Bouillon en kruiden
Voeg nu de bouillon, tijm en het laurierblad toe. Breng de soep aan de kook en laat deze daarna nog zo’n 20 minuten zachtjes pruttelen. Verwijder vervolgens het laurierblad en de takjes tijm.Afmaken en op smaak brengen
Proef de soep en voeg naar wens wat zout en peper toe. De smaak moet vol en hartig zijn, met een lichte zoete toon van de uien.Gratineren
Verwarm de oven voor op 200°C, bij voorkeur met de grillstand aan. Verdeel de soep over ovenbestendige kommen. Leg bovenop elke kom een of twee plakken stokbrood en bestrooi rijkelijk met de geraspte Gruyère.Laat de kaas smelten
Zet de kommen vijf tot tien minuten onder de grill tot de kaas bubbelt en goudbruin kleurt. Haal de kommen voorzichtig uit de oven (ze zijn heet!) en laat ze kort afkoelen.

Serveren
Serveer de Franse uiensoep direct – dampend heet, met een krokant korstje kaas dat langzaam smelt in de soep. Voeg eventueel wat extra stokbrood toe om in de romige bouillon te dippen.
Deze klassieke Franse uiensoep is een perfecte combinatie van eenvoud en verfijning. Elke lepel brengt de zoete smaak van gekaramelliseerde uien, het zoute van de kaas en de diepe hartigheid van de bouillon samen tot pure comfortfood.










