Er zijn van die gerechten die je direct een warm gevoel geven zodra je de eerste hap neemt. Romige Kip in Mosterdsaus hoort absoluut in dat rijtje thuis. Het is een schotel die comfort food ademt: mals gebakken kipfilet in een zachte, romige saus met mosterd en zure room. Het gerecht is rijk van smaak, maar toch fris door de toevoeging van groenten en verse kruiden. Dit maakt het ideaal voor zowel een doordeweekse maaltijd als een etentje waarbij je indruk wilt maken. Met relatief eenvoudige ingrediënten zet je in nog geen veertig minuten een smaakvol diner op tafel waar het hele gezin van kan genieten.

Ingrediënten (voor 4 personen)
2 kipfilets (ca. 500 g), in blokjes gesneden
2 el boter (30 g)
1 rode ui, in halve ringen
2–3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 gele paprika, in reepjes
1 el bloem (15 g)
1 tl Dijonmosterd (5 g)
200 ml kippenbouillon (¾ kopje)
300 g zure room (1¼ kopjes)
Zout en versgemalen zwarte peper
2–3 lente-uitjes, fijngehakt
180 g lange rijst (1 kopje)
1 tl zout (5 g)
Verse peterselie, gehakt

Voor de frisse tomatensalade:
2 middelgrote tomaten, in blokjes
100 g kaas (feta of jonge kaas), in blokjes of verkruimeld
1 el zure room (15 g)
1 el mayonaise (15 g)
Verse dille, fijngehakt
Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
Rijst koken
Spoel de rijst onder koud water tot het spoelwater helder is. Breng 2 kopjes water aan de kook, voeg de rijst en het zout toe, dek af en laat 18 minuten zachtjes garen. Haal daarna van het vuur en laat nog 5 minuten staan. Maak de rijst los met een vork en schep er wat gehakte peterselie door voor een frisse toets.Kip bakken
Bestrooi de kipblokjes met zout en peper. Verhit de boter in een grote koekenpan of hapjespan en bak de kip in 6–8 minuten goudbruin. Haal de kip uit de pan en zet even apart.Groenten en sausbasis
In dezelfde pan voeg je de ui toe en bak deze 3–4 minuten tot hij zacht wordt. Voeg de knoflook en paprika toe en roerbak nog eens 3 minuten. Strooi de bloem over de groenten en roer een minuut goed door zodat de bloem gaart. Roer de mosterd erdoor en giet geleidelijk de kippenbouillon erbij terwijl je blijft roeren. Laat dit 2–3 minuten zachtjes inkoken tot een lichte saus.Saus afmaken
Verlaag het vuur en schep de zure room erdoor. Voeg de kip terug in de pan en laat 2–3 minuten zachtjes sudderen. Let op: niet laten koken, om schiften te voorkomen. Proef en breng op smaak met zout en peper. Garneer met lente-uitjes.Frisse salade
Meng de blokjes tomaat, kaas, zure room, mayonaise, dille en een snuf zout en peper. Dit frisse bijgerecht geeft balans naast de romige kip.

Serveeradvies
Serveer de romige kip warm op een bedje van rijst, gegarneerd met peterselie of extra lente-ui. Zet de tomatensalade ernaast voor een lichte en frisse tegenhanger. Ook gestoomde broccoli of sperziebonen passen er uitstekend bij.
Met dit recept zet je niet alleen een voedzame maaltijd op tafel, maar ook een gerecht dat rijk is aan smaak en textuur. Perfect voor een doordeweekse avond, maar zeker feestelijk genoeg voor een etentje met gasten.











