Ken je de populaire “Kinder Paradiso”-snacks? Mijn versie van citroen-mascarpone-schnitten doet er sterk aan denken, maar smaakt volgens mij nóg beter. Het geheim zit in de combinatie van een zachte, luchtige citroenbiscuit en een romige mascarponecrème met een frisse citrusnoot. Dit dessert is niet alleen heerlijk licht, maar ook verrassend eenvoudig en snel te maken. Perfect voor warme dagen of als feestelijk gebak bij de koffie.

Ingrediënten (voor een bakraam van ca. 28 x 17 cm)
Voor de crème:
500 g mascarpone
1 theelepel citroenrasp
2 eetlepels citroensap
100 g poedersuiker
2 zakjes klopfix (Sahnesteif)
200 ml slagroom (stijfgeklopt)
Voor de biscuit:
3 eieren
Rasp van 1 biologische citroen
150 g suiker
1 eetlepel vanillesuiker
Snufje zout
75 ml bruisend mineraalwater
2 eetlepels citroensap
75 g bloem
75 g maïzena
2 theelepels bakpoeder
60 g gesmolten, afgekoelde boter

Bereiding
De mascarponecrème
Klop de mascarpone samen met de citroenrasp, het citroensap, de poedersuiker en de zakjes klopfix tot een gladde, romige massa. Spatel er voorzichtig de stijfgeslagen slagroom doorheen. Zo krijg je een luchtige maar stevige crème die later goed tussen de biscuitlagen blijft zitten. Zet de kom in de koelkast zodat de crème kan opstijven terwijl je de biscuit maakt.
De biscuitlagen
Klop de eieren met de suiker, vanillesuiker, citroenrasp en een snuf zout minstens vijf minuten tot een luchtig, bijna wit mengsel. Voeg vervolgens het mineraalwater en citroensap toe.
Meng in een aparte kom bloem, maïzena en bakpoeder. Schep dit mengsel voorzichtig door het eimengsel, samen met de gesmolten boter. Zo blijft het beslag luchtig. Verdeel het beslag in twee gelijke delen.
Bekleed de bakvorm met bakpapier en strijk de eerste helft van het beslag uit. Bak dit in een voorverwarmde oven op 180 °C ongeveer 7 minuten, totdat de biscuit licht goudkleurig en veerkrachtig is. Haal het uit de vorm, trek voorzichtig het bakpapier los en laat afkoelen. Herhaal dit met de tweede helft van het beslag.
Opbouwen van de schnitten
Leg één laag biscuit in de bakvorm of op een snijplank. Verdeel de mascarponecrème er gelijkmatig over en dek af met de tweede laag biscuit. Bestrooi de bovenkant royaal met poedersuiker voor een klassieke uitstraling.
Laat de schnitten minstens één uur in de koelkast opstijven voordat je ze aansnijdt. Hierdoor wordt de crème steviger en kun je mooie, strakke stukken snijden.

Serveer- en variatietips
Extra fris: voeg wat verse munt toe aan de crème of garneer met dunne plakjes citroen.
Fruitig: leg een dunne laag aardbeien- of frambozenstukjes tussen de crème voor een zomerse twist.
Luxe versie: gebruik een beetje limoncello in de crème voor een volwassen variant.
Deze citroen-mascarpone-schnitten zijn luchtig, fris en elegant, maar toch eenvoudig genoeg om doordeweeks te maken. Ze combineren de zachte structuur van biscuit met een romige vulling die niet te zwaar is. Perfect voor wie houdt van een dessert dat zowel feestelijk als verfrissend is. Eenmaal geproefd, zul je ze gegarandeerd vaker willen maken.










