Soms heb je gewoon zin in iets hartigs, warms en toch nét even anders dan normaal. Deze kip-champignonstrudel is precies dat: een smeuïge vulling van kip, gebakken champignons, ui, knoflook en een romige saus, allemaal verpakt in een heerlijk knapperige laag bladerdeeg. Het resultaat doet denken aan een gerecht uit een Oostenrijks berghutje of een knusse Franse bistro – maar dan verrassend eenvoudig zelf te maken.

Perfect als hoofdgerecht met een frisse salade ernaast, of als feestelijke hap als je hem in plakjes serveert. Of je nu eters ontvangt of gewoon jezelf trakteert op iets bijzonders: dit recept is een gegarandeerde publiekslieveling.
Ingrediënten:
2 eetlepels roomboter
1 kleine ui, fijn gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
200 g champignons, in plakjes
2 kopjes (ca. 300 g) gegaarde kip, in blokjes of gescheurd
2 eetlepels bloem
120 ml kippenbouillon
60 ml slagroom of kookroom
½ theelepel tijm (vers of gedroogd)
Zout en peper naar smaak
50 g geraspte kaas (bijv. Gruyère, mozzarella of oude kaas)
1 vel bladerdeeg (ontdooid, vers of diepvries)
1 ei (losgeklopt, voor de eistrijk)

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Fruit de ui in een pan met de boter tot deze glazig is. Voeg de knoflook en champignons toe en bak tot het vocht grotendeels is verdampt en alles mooi goudbruin kleurt.
Strooi de bloem over het mengsel en bak kort mee (ongeveer 1 minuut) om de bloemsmaak kwijt te raken. Giet daarna geleidelijk de kippenbouillon en room erbij en blijf goed roeren tot de saus indikt.
Voeg de kip toe, samen met tijm, zout, peper en de geraspte kaas. Laat het geheel nog een paar minuten zachtjes pruttelen tot de kaas is gesmolten en de vulling lekker romig is. Laat even afkoelen.
Rol het bladerdeeg uit op een licht bebloemd oppervlak. Schep de vulling in het midden en vouw de zijkanten naar binnen. Sluit goed af en leg met de naad naar beneden op de bakplaat.
Bestrijk met ei en snijd enkele kleine sneetjes in de bovenkant zodat de stoom eruit kan tijdens het bakken.
Bak de strudel in 25–30 minuten goudbruin en knapperig. Laat 5 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.

Serveeridee:
Snijd in dikke plakken en serveer met een frisse groene salade, of maak kleine rolletjes voor een feestje. Ook koud is deze strudel trouwens heerlijk!
Eet smakelijk! 🥧🍄🍗










