Zodra de zomer zich aandient en de zon weer volop schijnt, krijgen veel mensen zin in lichte, frisse gerechten. Wat is er dan lekkerder dan een kleurrijke salade vol sappige tomaten, romige burrata en geurige basilicum? Dit eenvoudige maar smaakvolle gerecht brengt het beste van het seizoen samen op je bord. Perfect als voorgerecht, bijgerecht of zelfs als lichte lunch. Binnen tien minuten tover je deze zomerse salade op tafel — snel, gezond en vooral ontzettend lekker.

De hoofdingrediënten van deze salade zijn heirloom tomaten, oftewel bijzondere rassen tomaten die bekendstaan om hun mooie kleuren, unieke vormen en vooral hun volle, zoete smaak. In combinatie met de zachte, romige burrata ontstaat er een perfecte balans tussen frisheid en romigheid. Een paar druppels balsamicoazijn en een goede scheut olijfolie maken het geheel af en zorgen voor die mediterrane touch die je direct in vakantiesferen brengt.
Wat heb je nodig?
3 middelgrote heirloom tomaten
1 kopje cherrytomaten
30 verse basilicumblaadjes
170 gram burrata
¼ theelepel gemalen zwarte peper
½ theelepel zeezout (of meer naar smaak)
60 ml extra vierge olijfolie (of naar smaak)
2 eetlepels balsamicoazijn
Zo maak je het
Begin met het wassen van de tomaten. Snijd de heirloom tomaten in mooie partjes en halveer de cherrytomaatjes. Verdeel alles over een grote schaal of over individuele borden voor een mooie presentatie. Vervolgens verdeel je de verse basilicumblaadjes tussen de tomaten. De basilicum geeft niet alleen een heerlijke geur en smaak, maar maakt de salade ook nog eens extra kleurrijk.

Daarna is het tijd voor de burrata. Scheur de burrata voorzichtig in grove stukken en leg deze speels bovenop de tomaten en basilicum. Burrata heeft een zachte binnenkant van room en mozzarella en maakt elke hap heerlijk romig.
Bestrooi het geheel met een beetje versgemalen zwarte peper en een snufje zeezout. Dit haalt de smaken van de tomaten en kaas nog meer naar boven. Tot slot druppel je royaal de extra vierge olijfolie en de balsamicoazijn over de salade. De balsamico zorgt voor een lichtzoete en zure tegenhanger van de romige burrata en de sappige tomaten.
Serveer deze salade meteen zodat de burrata lekker zacht blijft en de smaken optimaal tot hun recht komen. Deze tomaten-burrata salade bevat ongeveer 200 calorieën per portie en is ideaal voor vier personen.

Deze salade bewijst dat je met een paar pure ingrediënten een heerlijk zomers gerecht kunt maken. De combinatie van kleurrijke tomaten, zachte burrata, verse basilicum en een simpele dressing van olie en azijn is onweerstaanbaar. Perfect voor een warme dag waarop je geen zin hebt om lang in de keuken te staan, maar wel iets bijzonders op tafel wilt zetten. Eén keer geproefd, en je zult deze salade de hele zomer door willen maken!










