Er gaat niets boven een grote pan dampende tomatensaus die langzaam pruttelt op het fornuis. De geur van rijpe tomaten, verse knoflook en kruiden vult je keuken en roept herinneringen op aan gezellige familiemaaltijden. Deze zelfgemaakte tomatensaus is niet alleen een ode aan eenvoud, maar ook een heerlijke basis voor talloze gerechten. Perfect om op voorraad te hebben voor drukke doordeweekse dagen of om een pastadiner extra speciaal te maken.
Wat heb je nodig?
Voor een flinke voorraad (ongeveer 4 à 5 potten tomatensaus) gebruik je:
5 kg rijpe tomaten – bij voorkeur Roma of pruimtomaten vanwege hun rijke smaak en lage vochtgehalte
2 grote uien, fijngesnipperd
6 teentjes knoflook, fijngehakt
2 rode paprika’s, in kleine stukjes
1 theelepel chilivlokken (optioneel, voor een tikje pit)
2 eetlepels zout
1 eetlepel zwarte peper
2 eetlepels gedroogde basilicum
1 eetlepel gedroogde oregano
4 eetlepels suiker – om de zuurgraad van de tomaten te balanceren
4 eetlepels olijfolie
250 ml witte azijn – dit helpt ook om de saus langer houdbaar te maken
Verse basilicumblaadjes (optioneel, voor de afwerking)
Zo maak je het:
Tomaten voorbereiden
Was de tomaten grondig en snijd ze in vieren. Verwijder het kroontje en eventuele harde kern.Sausbasis maken
Verhit olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig en zacht zijn. Voeg de paprika toe en bak nog even mee tot alles lekker geurig is.Tomaten toevoegen
Doe de tomaten erbij en breng het geheel aan de kook. Laat dit zo’n 30 minuten pruttelen, terwijl je af en toe roert. De tomaten geven vanzelf hun sap af.Pureren en zeven
Pureer de saus glad met een staafmixer. Voor een gladde saus kun je het mengsel door een fijne zeef drukken, maar als je van een meer rustieke structuur houdt, is dit niet nodig.Smaakmakers erbij
Zet de saus terug op het vuur en voeg alle kruiden, zout, peper, suiker, chilivlokken en azijn toe. Goed roeren.Laten indikken
Laat de saus zonder deksel ongeveer 1,5 uur zachtjes inkoken. Roer regelmatig, zodat er niets aanbrandt.Potten steriliseren en inmaken
Steriliseer glazen potten door ze 10 minuten in kokend water te leggen. Droog ze af en vul met de hete saus. Sluit direct af met een deksel en laat ze omgekeerd afkoelen.Bewaren
Zet de afgekoelde potten op een koele, donkere plek. Geopend bewaar je de saus in de koelkast en gebruik je die binnen een week.
Tot slot
Deze tomatensaus is een basisrecept waar je op kunt bouwen – voeg gerust je eigen kruiden, groenten of specerijen toe. Hij is heerlijk bij pasta, op pizza of als snelle basis voor een soep of stoof. Het is het soort recept dat je maar één keer hoeft te maken om het daarna nooit meer te vergeten. En geloof ons: zelfgemaakt smaakt altijd beter.