Wanneer de dagen korter worden en de temperatuur zakt, is er niets zo fijn als thuiskomen bij een dampende pan stoofpot. Deze wortelstoofpot met rookworst is zo’n gerecht dat je meteen verwarmt. Hij is voedzaam, hartig en bovenal makkelijk te maken. Perfect voor een doordeweekse avond, maar ook geschikt voor een gezellige familiemaaltijd in het weekend. De combinatie van zoete wortelen, zachte aardappelen, romige bouillon en rokerige Mettenden is simpelweg onweerstaanbaar.

Het gerecht heeft zijn oorsprong in de landelijke keukens van Duitsland en Nederland. Daar was het een manier om goedkope, voedzame ingrediënten om te toveren tot iets bijzonders. Vandaag de dag is het nog steeds een klassieker, maar met een romige twist én extra smaakmakers.

Ingrediënten:

  • 800 g wortelen, in plakjes

  • 800 g aardappelen, in blokjes

  • 1 ui, fijngehakt

  • 4 Mettenden (rookworst), in plakjes

  • 1 el roomboter

  • 500 ml groentebouillon

  • 100 ml kookroom of crème fraîche

  • Snufje nootmuskaat

  • Zout en peper naar smaak

  • 2 el verse peterselie, fijngehakt

Zo maak je het:

Stap 1 – Snijden maar
Schil de wortelen en aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Dit zorgt ervoor dat alles tegelijk gaar wordt. Hak de ui fijn en snijd de Mettenden in plakjes.

Stap 2 – Ui fruiten
Verhit de boter in een ruime pan. Voeg de ui toe en bak deze op middelhoog vuur tot hij glazig is. Zo bouw je al meteen een lekkere basis van smaak op.

Stap 3 – Groenten toevoegen
Doe de plakjes wortel en blokjes aardappel bij de ui in de pan. Roer alles goed door zodat de groenten de smaak van de ui en boter opnemen.

Stap 4 – Stoof het zachtjes
Giet de groentebouillon erbij tot de groenten net onder staan. Breng aan de kook en laat het daarna op zacht vuur zo’n 30 minuten pruttelen. Roer af en toe, zodat niks aanbakt.

Stap 5 – Op smaak brengen
Zodra de groenten zacht zijn, breng je de stoofpot op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat. Voeg de gehakte peterselie toe voor wat frisheid.

Stap 6 – Rookworst erbij
Doe nu de plakjes Mettenden in de pan. Laat ze zo’n vijf minuten mee verwarmen zodat de smaken zich goed kunnen mengen.

Stap 7 – Romige afronding
Roer de room of crème fraîche door de stoofpot voor een fluweelzachte afwerking. Vind je de stoofpot te dun? Stamp dan een paar aardappelblokjes fijn met een vork om de saus iets te binden.

Serveer-idee

Schenk de stoofpot in diepe borden of kommen en serveer met knapperig brood of een schep rijst. Een extra dot crème en wat verse kruiden maken het helemaal af.

Deze wortelstoofpot is pure comfortfood – eenvoudig, voedzaam en bomvol smaak. Perfect om samen van te genieten aan tafel, met een dikke trui aan en een dampende lepel in je hand.