Deze plantaardige champignonsoep is het ultieme comfortfood. Door de champignons eerst te roosteren, ontstaat een diepe, volle smaak die perfect wordt afgerond met romige plantaardige melk of room. Eenvoudig, voedzaam en boordevol umami.
Ingrediënten
Basis:
800 gram champignons (bijvoorbeeld cremini of een mix)
1 grote ui, fijn gesnipperd
4 teentjes knoflook, fijngehakt
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel plantaardige boter (optioneel)
1 liter groentebouillon
Smaakmakers:
1 theelepel gerookt paprikapoeder
2 eetlepels edelgistvlokken (optioneel, voor extra hartigheid)
240 ml plantaardige melk (of 120 ml plantaardige room voor meer romigheid)
Zout en versgemalen peper, naar smaak
Voor de afwerking:
Verse peterselie of bieslook, fijngehakt
Een scheutje plantaardige room
1 tot 2 eetlepels chili-olie voor wat pit
Bereidingswijze
1. Roosteren van de champignons (25 minuten)
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de champignons in grove stukken en meng ze met olijfolie, wat zout, peper en eventueel het paprikapoeder. Verspreid op een bakplaat en rooster ze ongeveer 25 minuten tot ze goudbruin zijn. Schep halverwege even om voor een gelijkmatige kleur en smaak.
2. Opbouw van de soepbasis (15 minuten)
Verhit de plantaardige boter (of extra olie) in een grote pan en fruit de ui tot glazig. Voeg de knoflook toe en bak kort mee. Roer dan de edelgist en geroosterde champignons erdoorheen. Voeg de groentebouillon toe en laat alles een kleine 10 minuten zachtjes pruttelen.
3. Afwerking (10 minuten)
Pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot de gewenste gladheid. Voeg dan de plantaardige melk of room toe en verwarm kort. Breng de soep op smaak met zout en peper.
Serveer Suggesties
Schep de soep in kommen en werk af met een scheutje plantaardige room, wat verse kruiden en eventueel een drupje chili-olie voor een verrassende kick. Serveer met vers brood of krokantjes.
Tips & Variaties
Rooster de champignons goed donker voor maximale smaak.
Gebruik een mix van paddenstoelen voor extra diepte.
Voor een luxere versie kun je een druppeltje truffelolie toevoegen.
Kokosroom geeft een exotisch tintje.