Zomer betekent buiten eten, snelle gerechten en vooral: niet te lang in de keuken staan. En laten we eerlijk zijn – wie wil er nou bij 25 graden een driegangendiner op tafel zetten? Soms heb je gewoon behoefte aan iets eenvoudigs, voedzaams én lekkers. Iets wat je van tevoren kunt maken, in een grote schaal kunt serveren en waar iedereen dol op is.
Deze aardappelsalade met tonijn en ei is zo’n gerecht. Boordevol smaak, super makkelijk te maken en ideaal voor picknicks, barbecues of gewoon als avondeten met een stukje stokbrood erbij. Het is een klassiek mediterraans recept dat nooit verveelt: romige aardappels, zoute tonijn, zachte eieren en een vleugje oregano – allemaal samengebracht met een scheutje goede olijfolie.
En het mooiste? Je maakt het in een handomdraai. Binnen 15 minuten voorbereid, en terwijl alles kookt kun je lekker achteroverleunen of alvast aan een zomers drankje nippen.
Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
-
1 kg aardappelen
-
200 g tonijn in olie (uitgelekt)
-
3 hardgekookte eieren
-
Zout naar smaak
-
Peper naar smaak
-
Extra vierge olijfolie
-
Gedroogde oregano (naar smaak)
Bereidingswijze
1. Aardappelen koken
Spoel de aardappelen schoon onder koud water en doe ze in een ruime pan. Voeg voldoende water toe zodat ze goed onderstaan. Breng aan de kook en laat ze ongeveer 30 minuten garen, tot ze zacht zijn maar niet uit elkaar vallen. Giet ze af en laat iets afkoelen. Schil de aardappelen en snijd ze in hapklare stukken.
2. Eieren koken
Terwijl de aardappelen koken, kook je de eieren hard (zo’n 8-10 minuten). Laat ze daarna schrikken onder koud water, pel ze en snijd in plakjes of grove stukken.
3. Tonijn en smaakmakers toevoegen
Laat de tonijn uitlekken en verdeel hem in stukjes met een vork. Doe de aardappelstukken in een grote schaal. Voeg wat zout, peper, oregano en een royale scheut extra vierge olijfolie toe. Meng voorzichtig.
4. Alles samenbrengen
Voeg tot slot de eieren en tonijn toe. Schep alles nog één keer rustig om, zodat de smaken goed mengen maar de ingrediënten niet te veel breken.
Serveer & geniet
Deze salade is op z’n lekkerst als hij even op kamertemperatuur heeft gestaan of licht gekoeld is. Serveer met een stukje rustiek brood, een frisse salade of gegrilde groenten. Ook heerlijk als bijgerecht bij gegrild vlees of vis.
Perfect voor zomerdagen
Of je nu gaat picknicken in het park, eten op je balkon of een potluck organiseert met vrienden: deze zomerse aardappelsalade met tonijn en ei is altijd een goed idee. Simpel, voedzaam en boordevol smaak – zonder gedoe. En het fijne is: hij is nog lekkerder als je hem van tevoren maakt.
Dus trek die zomerse jurk of korte broek aan, zet een zomers muziekje op en duik de keuken in. Binnen 15 minuten staat jouw salade klaar om indruk te maken. Eet smakelijk!