Traditioneel Goulash Recept met Aardappel, Wortel en Koriander – Een Hartverwarmend Stoofgerecht

Goulash is een klassiek stoofgerecht dat oorspronkelijk uit Hongarije komt, maar inmiddels in veel landen is omarmd en op talloze manieren wordt bereid. In dit recept geef ik je mijn eigen traditionele draai aan goulash – vol rijke smaken, malse stukken rundvlees, aardappel, wortel, en een kruidige saus op basis van paprika en tomaat, met een frisse hint van koriander voor een bijzondere twist.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 600 g runderriblappen, in blokjes gesneden

  • 2 uien, gesnipperd

  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 3 grote aardappelen, geschild en in grove stukken

  • 3 wortels, in plakjes

  • 1 rode paprika, in reepjes

  • 2 el paprikapoeder (bij voorkeur gerookte)

  • 1 el tomatenpuree

  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)

  • 500 ml runderbouillon

  • 2 el bloem

  • 2 laurierblaadjes

  • 1 tl komijnzaad (optioneel)

  • 1 bosje verse koriander, grof gehakt

  • 2 el olie of reuzel om in te bakken

  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Vlees aanbraden:
    Verhit de olie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Bestuif het vlees licht met bloem en bak het in porties rondom bruin aan. Schep het vlees uit de pan en zet het apart.

  2. Ui en knoflook fruiten:
    Voeg eventueel nog een beetje olie toe aan de pan. Bak de uien op laag vuur tot ze glazig en goudbruin zijn. Voeg daarna de knoflook en komijn toe en bak dit een minuutje mee.

  3. Paprika en tomatenbasis:
    Voeg het paprikapoeder en de tomatenpuree toe aan de uien. Laat dit al roerend een minuut meebakken zodat de smaken loskomen. Voeg dan de tomatenblokjes toe en roer goed door.

  4. Vlees terug in de pan:
    Doe het vlees terug in de pan en schenk de bouillon erbij. Voeg de laurierblaadjes toe, breng het geheel aan de kook, zet het vuur dan laag en laat het 1,5 uur zachtjes stoven met het deksel schuin op de pan.

  5. Groenten toevoegen:
    Voeg na 1,5 uur de aardappelen, wortels en paprika toe aan de stoof. Laat het geheel nog 30 tot 40 minuten zachtjes pruttelen, of tot het vlees botermals is en de groenten gaar zijn.

  6. Afwerken:
    Haal de laurierblaadjes uit de pan. Breng de goulash op smaak met zout en peper. Voeg op het einde de gehakte koriander toe voor een frisse, kruidige afwerking.

Serveertip:

Serveer de goulash met vers knapperig brood of een schep zure room voor extra romigheid. Ook lekker met een komkommer-paprikasalade ernaast voor fris contrast.

Bewaartip:

Deze goulash smaakt de volgende dag vaak nóg beter, omdat de smaken dan goed zijn ingetrokken. Bewaar afgedekt in de koelkast tot 3 dagen. Ook geschikt om in te vriezen.

Deze goulash is een hartverwarmend gerecht dat perfect past bij koude dagen of wanneer je gewoon zin hebt in comfort food. De aardappel en wortel maken het extra voedzaam, terwijl de koriander een verassende, frisse toets geeft aan dit traditionele gerecht. Eet smakelijk!