Sommige taarten zijn zo zacht, romig en geurend dat je bij de eerste hap meteen terugdenkt aan de baksels van oma. Deze appel-roomtaart is er zo één. Een luchtige cake vol geurige vanille, frisse appels en een fluweelzachte roomlaag die het midden houdt tussen een cake en een dessert. Perfect bij een kopje koffie of thee, als verwenmomentje op zondag of om indruk te maken bij een brunch of verjaardag.

Het leuke aan dit recept? Het ziet eruit alsof je uren in de keuken hebt gestaan, maar eigenlijk is het verrassend eenvoudig. Met een paar basisingrediënten en een beetje liefde tover je iets op tafel dat zowel jong als oud enthousiast maakt.

Ingrediënten

Voor het beslag:

  • 100 ml melk

  • 2 eieren

  • 220 g bloem

  • 50 ml olie

  • 1 appel (in dunne plakjes)

  • 50 g stevia zoetstof (of 100 g suiker)

  • 1 theelepel vanille-extract

  • 1 theelepel bakpoeder

  • Snufje zout

Voor de roomvulling:

  • 25 ml melk

  • 25 g stevia zoetstof (of 50 g suiker)

  • 15 g maïzena

  • 10 g vanillesuiker

  • 1 ei

Zo maak je het

1. De roomvulling voorbereiden:
Doe in een klein steelpannetje het ei, de zoetstof (of suiker), vanillesuiker, maïzena en melk. Klop alles glad met een garde. Zet het pannetje op middelhoog vuur en blijf goed roeren tot de room begint in te dikken. Dit duurt maar een paar minuten. Haal dan van het vuur, dek af met huishoudfolie (direct op het oppervlak om velvorming te voorkomen) en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

2. Het beslag maken:
Klop in een grote kom de eieren met de zoetstof, het snufje zout en de vanille. Gebruik een elektrische mixer en klop zo’n 3 à 4 minuten tot het mengsel schuimig en lichtgeel is. Voeg vervolgens de melk en olie toe, meng goed, en zeef daarna de bloem en bakpoeder erbij. Mix tot een glad beslag.

3. Appels toevoegen:
Snijd de appel in dunne plakjes en roer deze voorzichtig door het beslag. De appels zorgen voor een frisse bite en houden de cake lekker vochtig.

4. Opbouwen:
Bekleed een rechthoekige bakvorm (27 x 27 cm) met bakpapier. Giet de helft van het beslag in de vorm. Lepel er vervolgens wat van de afgekoelde room over. Giet daarna de rest van het beslag eroverheen.

Voor een mooi effect kun je de overgebleven room in een spuitzak doen en in een ruitpatroon (schaakbordvorm) over het beslag spuiten. Dit ziet er feestelijk uit én zorgt voor lekkere hapjes room in elke plak.

5. Bakken en serveren:
Bak de taart in een voorverwarmde oven op 170°C gedurende 40 à 45 minuten, tot hij goudbruin is en stevig aanvoelt. Laat afkoelen, bestrooi eventueel met poedersuiker, en snijd in blokjes of punten.

Een Taart om Op Terug te Komen

Wat deze appel-roomcake zo bijzonder maakt, is de zachte textuur en het contrast tussen zoet, fris en romig. De smeuïge laagjes en het lichte vanille-aroma zorgen ervoor dat elk stuk een klein feestje is. Serveer hem bij de koffie, als dessert met een bolletje ijs, of gewoon… zomaar, omdat je zin hebt in iets lekkers. Eén ding is zeker: dit is zo’n taart die je vaker gaat maken – en waar altijd om gevraagd wordt.