Perzisch tapijt reinigen kosten en doe het zelf reiniging tips

Perzische tapijten zijn niet alleen prachtige kunstwerken voor je vloer, maar ook kostbare erfstukken die regelmatig onderhoud vereisen om hun schoonheid en waarde te behouden. Het reinigen van een Perzisch tapijt is een taak die expertise en zorg vereist, en er zijn verschillende methoden beschikbaar, zowel voor doe-het-zelf als professionele reiniging. In deze gids bespreken we de verschillende reinigingsmethoden en de gemiddelde kosten die gepaard gaan met het laten reinigen van een Perzisch tapijt door professionals.

Doe-Het-Zelf Reinigingsmethoden Perzisch Tapijt

  1. Stofzuigen: Regelmatig stofzuigen is een essentieel onderdeel van het onderhoud van een Perzisch tapijt. Gebruik een zachte borstelopzetstuk om de vezels voorzichtig te reinigen en voorkom krassen of beschadigingen.
  2. Vlekkenverwijdering: Voor verse vlekken, dep ze voorzichtig met een schone doek of keukenpapier om overtollig vocht te absorberen. Gebruik vervolgens een mild reinigingsmiddel, zoals een mengsel van water en azijn, om de vlek voorzichtig te behandelen. Test altijd eerst op een onopvallende plek om ervoor te zorgen dat het reinigingsmiddel het tapijt niet beschadigt.
  3. Stoomreiniging: Een andere doe-het-zelf optie is het gebruik van een stoomreiniger om diep in de vezels van het tapijt te reinigen. Zorg ervoor dat de stoomreiniger geschikt is voor gebruik op tapijten en volg de instructies van de fabrikant nauwkeurig op om beschadiging te voorkomen.

Zelf een Perzisch tapijt reinigen

Als je ervoor kiest om zelf een Perzisch tapijt te reinigen met behulp van een stoomreinigingsmachine, kun je overwegen om er een te huren bij een lokaal verhuurbedrijf. Hier zijn enkele plaatsen waar je mogelijk een stoomreinigingsmachine kunt huren:

  1. Bouwmarkten: Grote bouwmarkten en doe-het-zelfzaken verhuren vaak verschillende soorten reinigingsapparatuur, waaronder stoomreinigingsmachines. Je kunt contact opnemen met winkels zoals Praxis, Gamma of Karwei om te informeren naar de beschikbaarheid en prijzen.
  2. Verhuurbedrijven voor reinigingsapparatuur: Er zijn ook gespecialiseerde verhuurbedrijven die een breed scala aan reinigingsapparatuur verhuren, waaronder stoomreinigers. Deze bedrijven kunnen een goede optie zijn als je op zoek bent naar hoogwaardige apparatuur en deskundig advies.
  3. Online verhuurplatforms: Er zijn verschillende online platforms waar je reinigingsapparatuur kunt huren, zoals Huren.nl of Rentpro. Deze platforms bieden vaak een breed scala aan opties en kunnen handig zijn als je de machine snel en eenvoudig wilt reserveren.

Bij het huren van een stoomreinigingsmachine is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de grootte van het tapijt, de mate van vervuiling en je eigen vaardigheden en ervaring met het gebruik van dergelijke apparatuur. Zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant nauwkeurig opvolgt en test de machine eerst op een klein, onopvallend deel van het tapijt om ervoor te zorgen dat het geschikt is voor gebruik op jouw Perzische tapijt.

perzisch tapijt reinigen
perzisch tapijt reinigen

Perzisch tapijt reinigen kosten

Als doe-het-zelfmethoden niet voldoende zijn of als je liever het reinigingsproces aan professionals overlaat, zijn er verschillende opties beschikbaar. Hier zijn enkele van de meest voorkomende methoden voor professionele reiniging van Perzische tapijten en de bijbehorende kosten:

  1. Stoomreiniging: Stoomreiniging, ook wel bekend als warmwaterextractie, is een populaire methode voor het diep reinigen van tapijten. De gemiddelde kosten voor het stoomreinigen van een Perzisch tapijt variëren van €30 tot €50 per vierkante meter, afhankelijk van de grootte van het tapijt en de mate van vervuiling.
  2. Chemisch reinigen: Bij chemische reiniging worden speciale reinigingsmiddelen en oplosmiddelen gebruikt om vuil en vlekken uit het tapijt te verwijderen. De kosten voor chemische reiniging variëren meestal van €40 tot €70 per vierkante meter, afhankelijk van de gebruikte reinigingsmiddelen en de complexiteit van de reinigingstaak.
  3. Handmatige reiniging: Sommige professionele tapijtreinigers bieden handmatige reiniging aan, waarbij elke vezel van het tapijt met de hand wordt gereinigd met behulp van speciale reinigingsmiddelen en technieken. Deze methode kan duurder zijn, met gemiddelde kosten variërend van €50 tot €100 per vierkante meter.

Het reinigen van een Perzisch tapijt is een essentieel onderdeel van het behoud van zijn schoonheid en levensduur. Of je nu kiest voor doe-het-zelf methoden of professionele reiniging, het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om vuil, vlekken en slijtage te minimaliseren. Door de kosten en methoden van professionele reiniging te begrijpen, kun je een weloverwogen beslissing nemen over de beste aanpak voor het reinigen van jouw Perzische tapijt.

Bekijk hier een ander handig artikel op hardnekkige vlekken te verwijderen  👉 Verwijder hardnekkige vlekken met deze tip

Volg ons hier op Facebook 👉 Huisideetjes Facebook