Er is bijna niets zo teleurstellend als thuiskomen met een netje mandarijnen en ontdekken dat ze taai, droog of zuur zijn. Zonde, want mandarijnen zijn juist zo’n ideale snack: fris, gezond en makkelijk mee te nemen. Gelukkig hoef je je niet langer te laten verrassen. Met een paar slimme trucs weet je voortaan precies hoe je de zoetste exemplaren herkent. Zie het als een soort “recept” voor de perfecte mandarijn.

Ingrediënten (voor succes in de supermarkt 😉)
1 paar oplettende ogen
1 goed werkende neus
1 beetje gevoel in je handen
Eventueel: een vleugje geduld
Bereidingswijze
Stap 1: Kijk goed naar de schil
Een mandarijn moet een mooie, diepe oranje kleur hebben zonder te veel doffe plekken. Let ook op of de schil strak om het vruchtvlees zit. Een schil die té los zit, kan betekenen dat de vrucht al begint uit te drogen.
Stap 2: Knijp voorzichtig
Pak een mandarijn uit het netje en druk er heel zachtjes in. Geeft de schil direct mee en voelt het alsof er ruimte zit tussen schil en vrucht? Grote kans dat hij al minder sappig is. Een stevig, compact gevoel wijst juist vaak op een sappige en verse vrucht.

Stap 3: Ruiken is weten
Breng de mandarijn naar je neus en ruik er even aan. Een rijpe, zoete mandarijn verspreidt ook aan de buitenkant een aangename citrusgeur. Ruik je niets, dan is de kans groot dat er een beschermende waslaag is aangebracht. Dit is niet slecht, maar het maakt de vrucht vaak neutraler in geur – en soms ook minder vol van smaak.
Stap 4: Let op het gewicht
Een handige truc: een goede mandarijn voelt zwaarder dan hij eruitziet. Dat extra gewicht komt van het sap binnenin, en dát wil je. Lichte vruchten zijn vaak minder sappig en dus ook minder zoet.
Stap 5: Koop slim in
Mandarijnen die in het seizoen worden geoogst (meestal van oktober tot maart) zijn vaak het lekkerst. Buiten die maanden worden ze soms sneller afgerijpt met behulp van het rijpingshormoon ethyleen, waardoor ze er mooi uitzien, maar vaak minder smaakvol zijn.

Extra tips bij een miskoop
Heb je toch een netje erwten-droge mandarijnen mee naar huis genomen? Gooi ze niet weg!
Persen: maak er sap van, dat smaakt vaak beter dan de losse partjes.
Schillen hergebruiken: rooster de schillen in de oven en gebruik ze om thee of desserts op smaak te brengen.
Infused water: trek onbespoten schillen in water voor een subtiel citrusaroma.
Het resultaat
Volg je deze stappen, dan is de kans dat je met zure of droge mandarijnen thuiskomt een stuk kleiner. En mocht je toch een keer pech hebben, dan weet je nu precies hoe je er alsnog iets lekkers mee kunt doen.
Kortom: met dit “recept” kies je altijd de zoetste mandarijnen én haal je alles uit de vrucht.










