Supermarktketen Jumbo heeft een belangrijke terugroepactie gestart voor een van zijn huismerkproducten. Het gaat om de glutenvrije spaghetti uit de lijn Lekker Vrij van Gluten. Consumenten die dit product gebruiken, moeten het onmiddellijk niet meer eten, waarschuwt de supermarkt. Voor mensen met een glutenallergie of -intolerantie kan het eten van deze pasta namelijk ernstige gevolgen hebben.

Welke producten zijn getroffen?
Het gaat specifiek om de Jumbo Lekker Vrij van Gluten Spaghetti met de houdbaarheidsdatum 10-09-2028. Volgens de woordvoerder van de supermarkt is in dit product toch gluten aangetroffen, ondanks dat het als glutenvrij werd verkocht. De spaghetti werd verkocht vanaf 15 oktober en kan nog bij veel huishoudens in de kast liggen.
Waarom de terugroepactie?
Gluten zijn schadelijk voor mensen met coeliakie of een glutenintolerantie. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen bij deze groep zorgen voor maag- en darmklachten, allergische reacties of andere gezondheidsproblemen. Jumbo benadrukt daarom dat het product niet gegeten mag worden, ook als het in huis ligt.
“Eet je glutenvrij, eet dit product dan niet“, aldus de woordvoerder. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, maar wel een noodzakelijke om de gezondheid van consumenten te beschermen.

Wat moeten consumenten doen?
Jumbo geeft aan dat het terugbrengen van het product eenvoudig is. Klanten kunnen de pasta bij de dichtstbijzijnde Jumbo-vestiging inleveren, en krijgen hun geld terug. Daarbij is het niet nodig om het bonnetje te tonen. Deze maatregel is bedoeld om het de consument zo gemakkelijk mogelijk te maken.
Supermarktketen Jumbo benadrukt dat dit een isolato geval betreft en dat de veiligheid van andere producten uit de Lekker Vrij van Gluten-lijn niet in het geding is. Toch adviseert de supermarkt altijd alert te zijn en producten goed te controleren voordat ze worden gegeten.
Achtergrond over glutenvrije producten
Glutenvrije producten worden speciaal ontwikkeld voor mensen die geen gluten kunnen verdragen. Deze producten mogen in de EU officieel maximaal 20 milligram gluten per kilogram bevatten. Als er meer gluten in zitten, kan het product officieel niet als glutenvrij worden verkocht.

Helaas komt het af en toe voor dat producten die als glutenvrij worden gelabeld, toch sporen van gluten bevatten. Dit kan gebeuren door productiefouten, kruisbesmetting in de fabriek, of fouten in de grondstoffen.
Tot slot
Voor mensen die glutenvrij moeten eten, is het belangrijk om altijd etiketten goed te lezen en bij twijfel producten terug te brengen of niet te gebruiken. Jumbo heeft direct gehandeld door de terugroepactie te starten en consumenten op de hoogte te stellen.
Wie de Lekker Vrij van Gluten Spaghetti in huis heeft, wordt dus dringend aangeraden het product niet te eten en het terug te brengen naar de winkel. Zo blijft je dieet veilig en voorkom je gezondheidsrisico’s.










