Er zijn van die baksels die altijd indruk maken – én waarvan mensen denken dat ze moeilijk zijn om te maken. Éclairs zijn er zo één. Maar laat je niet afschrikken! Met een beetje geduld en liefde maak jij deze elegante Franse lekkernij gewoon zelf in je eigen keuken. En om het net even wat spannender te maken, geven we deze éclairs een feestelijke upgrade met een topping van gehakte pistachenootjes en een knapperige notenmix. Klinkt chic, smaakt fantastisch!

Wat heb je nodig?

Voor het soezendeeg (pâte à choux):

  • 100 ml water

  • 100 ml melk

  • 80 gram ongezouten roomboter

  • 1/2 theelepel zout

  • 1 theelepel suiker

  • 120 gram bloem

  • 4 eieren (middelgroot)

Voor de vulling (banketbakkersroom):

  • 500 ml volle melk

  • 1 vanillestokje (of 1 theelepel vanille-extract)

  • 100 gram suiker

  • 4 eidooiers

  • 40 gram maïzena

  • 25 gram ongezouten roomboter

Voor de topping:

  • 100 gram pure of melkchocolade

  • 2 eetlepels gehakte pistachenootjes

  • 2 eetlepels gemengde noten (zoals amandel, hazelnoot, walnoot), grof gehakt

  • Poedersuiker (optioneel, voor afwerking)

Zo maak je ze:

1. Begin met het soezendeeg

Doe het water, melk, boter, zout en suiker in een steelpan en breng aan de kook. Zodra de boter gesmolten is, voeg je in één keer de bloem toe. Roer stevig met een houten lepel tot je een stevige deegbal krijgt die loskomt van de pan. Laat dit 1-2 minuten garen op laag vuur.

Haal van het vuur en laat 5 minuten afkoelen. Voeg dan één voor één de eieren toe. Roer (of mix met een handmixer met deeghaken) tot een glad, dik en glanzend beslag.

Doe het deeg in een spuitzak met een grote kartelmond en spuit langwerpige stroken (ca. 10-12 cm) op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de éclairs.

Bak 25-30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) tot ze mooi goudbruin en luchtig zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

2. Vulling: banketbakkersroom

Breng de melk met het vanillestokje aan de kook. Meng ondertussen de eidooiers, suiker en maïzena in een kom tot een glad papje.

Giet een beetje van de warme melk bij het eimengsel om te temperen. Giet alles terug in de pan en verwarm al roerend tot het indikt. Laat 1 minuut doorkoken. Haal van het vuur en roer de boter erdoor. Laat afkoelen met plastic folie direct op de room om velvorming te voorkomen.

Spuit de afgekoelde banketbakkersroom in de éclairs met een klein spuitmondje aan de onderkant (of snijd ze doormidden en vul ze zo).

3. Topping: chocolade & noten

Smelt de chocolade au bain-marie of voorzichtig in de magnetron. Doop de bovenkant van elke éclair in de gesmolten chocolade en leg ze terug op het rooster.

Strooi er direct de gehakte pistachenoten en de notenmix overheen, zodat ze in de chocolade blijven plakken. Laat de chocolade uitharden.

Wil je ze extra feestelijk? Bestuif ze dan licht met poedersuiker of voeg eetbare gouden decoratie toe voor een luxe look.

Serveer & geniet!

Deze éclairs zijn perfect voor feestjes, high tea’s of gewoon als verrassing voor jezelf bij de koffie. De combinatie van luchtig deeg, romige vulling en knapperige noten maakt ze onweerstaanbaar. En zeg nou zelf: zelfgemaakte éclairs met een eigen twist? Daar kun je trots op zijn!

Tip: Bewaar ze in de koelkast, afgedekt, en eet ze binnen twee dagen op (maar meestal halen ze dat niet 😉).

Bon appétit!