Zacht, fris en boordevol fruitige smaak – dit is hét dessert voor zonnige dagen!
Hoewel je bij zomer vaak denkt aan ijsjes en lichte salades, verdient deze perziktaart met citroencrème absoluut een plekje op je zomermenu. De frisse smaak van citroen in combinatie met sappige perziken en een boterige bodem maakt dit dessert onweerstaanbaar. Perfect voor bij een picknick, tuinfeest of gewoon als traktatie bij de koffie. Bovendien ziet hij er prachtig uit – alsof de zon zelf op je bord ligt!
Ingrediënten
Voor het deeg:
1 ei
100 g suiker
2 tl vanille-extract
Geraspte schil van 1 citroen
280-300 g bloem
10 g bakpoeder
140-150 g koude boter, in blokjes
Voor de citroencrème:
400 ml melk
60 g suiker
60 g maïzena
2 eieren (dooiers en eiwitten gescheiden)
Sap van 1 citroen
Geraspte schil van 1 citroen
100 g Griekse yoghurt of mascarpone
Voor de garnering:
750-800 g perziken op siroop (uitgelekt en in plakjes)
Poedersuiker (optioneel)
Bereiding
1. Het kruimeldeeg maken
Begin met het mengen van het ei, suiker, vanille-extract en citroenrasp in een ruime kom. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en meng het geheel kort. Voeg daarna de koude boter in stukjes toe en wrijf met je vingers of een deeghakmes tot het deeg op grove kruimels begint te lijken. Kneed vervolgens snel door tot een glad deeg. Wikkel het in vershoudfolie en leg het een half uurtje in de koelkast om op te stijven.
2. De citroencrème bereiden
Verwarm de melk samen met de citroenrasp in een pannetje, maar laat het niet koken. In een andere kom klop je de eidooiers los met de suiker en maïzena tot een glad mengsel. Giet de warme melk beetje bij beetje bij het eimengsel, blijf goed roeren. Voeg als laatste het citroensap toe. Giet het geheel terug in de pan en verwarm op laag vuur terwijl je blijft roeren tot de crème mooi indikt. Laat afkoelen en meng dan de yoghurt of mascarpone erdoor. Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door de afgekoelde crème – dit maakt de vulling heerlijk luchtig.
3. De taart samenstellen
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en bekleed een ingevette taartvorm (24-26 cm). Prik met een vork gaatjes in de bodem. Giet vervolgens de citroencrème erin en strijk glad. Verdeel de plakjes perzik in een mooi patroon over de bovenkant van de taart – bijvoorbeeld in een spiraal of waaiervorm.
4. Bakken
Bak de taart in een voorverwarmde oven op 180 °C (boven- en onderwarmte) gedurende 35-40 minuten, tot de korst goudbruin is. Laat de taart volledig afkoelen voordat je hem aansnijdt. Bestrooi eventueel met poedersuiker voor een feestelijke touch.
Tip: Serveer met een bolletje vanille-ijs voor extra zomerse luxe!