Ben je fan van limoncello, maar toe aan iets nieuws? Dan is meloencello echt iets voor jou. Deze zelfgemaakte likeur op basis van sappige meloen, melk en alcohol is zacht, fris en vol van smaak. Een tropisch alternatief dat niet alleen heerlijk smaakt, maar er ook prachtig uitziet in het glas. Perfect om te serveren als afsluiter van een zomerdiner of om cadeau te geven in een mooie fles.
Wat heb je nodig? (voor ongeveer 2 liter)
1 goed rijpe Cantaloupe- of suikermeloen (ca. 1 kg vruchtvlees)
500 ml volle melk
300 ml gecondenseerde melk (gezoet of ongezoet, naar smaak)
250 g kristalsuiker
250 ml alcohol van 95% (of 500 ml wodka als mildere optie)
1 zakje vanillesuiker of 1 theelepel vanille-extract
Zo maak je het
Stap 1: Pureer de meloen
Halveer de meloen, verwijder de zaadjes en schil. Snijd het vruchtvlees in stukken en pureer het met een blender of staafmixer tot een gladde massa.
Stap 2: Verwarm en meng
Doe de meloenpuree samen met de volle melk, gecondenseerde melk, suiker en vanillesuiker in een pan. Zet het vuur laag en verwarm al roerend totdat de suiker volledig is opgelost. Laat het mengsel niet koken – alleen zacht verwarmen is voldoende.
Stap 3: Laat afkoelen en voeg alcohol toe
Wanneer het mengsel goed is afgekoeld, giet je de alcohol erbij. Roer alles goed door zodat de smaken zich goed vermengen.
Stap 4: Zeven voor gladheid (optioneel)
Voor een extra zijdezachte drank kun je de vloeistof door een fijne zeef of kaasdoek halen om eventuele stukjes meloenpulp te verwijderen.
Stap 5: Bottelen
Gebruik een trechter om de likeur in goed schoongemaakte en gesteriliseerde flessen te schenken. Sluit de flessen luchtdicht af.
Stap 6: Laten rijpen
Zet de flessen minimaal drie dagen in de koelkast. Tijdens deze rustperiode ontwikkelen de smaken zich verder en wordt de meloencello nóg romiger.
Tijdsinvestering
Voorbereiding: ± 20 minuten
Afkoelen en mengen: ± 1 uur
Rijpen in de koelkast: minstens 3 dagen
Totale bereidingstijd: circa 3 dagen (voor het beste resultaat)
Serveerinspiratie
Serveer je meloencello ijskoud in kleine glaasjes – ideaal als verfrissend digestief. Garneer eventueel met een blaadje verse munt of wat geraspte limoenschil voor een extra fris accent. Ook heerlijk over een bolletje vanille-ijs of als zomerse twist in een cocktail.
Of je nu op zoek bent naar een bijzonder drankje voor een feestje, of gewoon iets lekkers voor jezelf wilt maken: meloencello is een verfrissend en creatief alternatief dat zeker in de smaak zal vallen.