Als de zomerzon begint te schijnen en de temperaturen stijgen, is er niets verfrissender dan een heerlijk, zelfgemaakt toetje. Vergeet dure ijsjes uit de winkel – met maar vier simpele ingrediënten maak je in een handomdraai een romige aardbeien-yoghurt droom die beter smaakt dan ijs. Dit recept is niet alleen snel klaar, maar ook verrassend veelzijdig en makkelijk aan te passen naar jouw smaak en dieetwensen.

Wat heb je nodig?
350 gram verse aardbeien
200 gram natuur- of Griekse yoghurt
2 eetlepels honing of suiker, naar smaak
100 ml slagroom (of meer yoghurt voor een lichtere versie)
Bereidingswijze
Begin met het wassen en ontkronen van de aardbeien. Snijd de helft van de aardbeien in kleine stukjes en pureer de andere helft tot een gladde saus. Dit zorgt straks voor een mooie afwisseling in textuur: romige puree en frisse stukjes fruit.
Klop vervolgens de slagroom stijf. Dit is optioneel, maar zorgt voor een extra luchtige en romige structuur. Wil je het liever wat lichter? Dan kun je de slagroom vervangen door meer yoghurt, of zelfs door magere kwark of vetarme roomkaas. Zo houd je het dessert heerlijk fris en minder zwaar.

Meng in een kom de yoghurt met de honing of suiker totdat alles goed is opgelost. Vouw daarna voorzichtig de slagroom door het yoghurtmengsel, zodat je een zachte, luchtige crème krijgt.
Vervolgens kun je de yoghurtcrème en de aardbeienpuree met stukjes in laagjes opbouwen in een mooi glas. Wil je het extra feestelijk maken? Voeg dan wat granola, gehakte noten of een paar blaadjes verse munt toe als topping. Je kunt de lagen ook door elkaar roeren voor een meer gemengde smaak.
Extra tips en variaties
Voor een stevigere textuur kun je een beetje gelatine of agar-agar toevoegen aan het yoghurtmengsel. Dit is handig als je het toetje bijvoorbeeld wilt meenemen of een dag van tevoren wilt bereiden.
Experimenteer eens met andere vruchten zoals frambozen, blauwe bessen of mango voor een andere smaakbeleving.
Vervang de honing door ahornsiroop of agavesiroop om het toetje veganistisch te maken. Gebruik dan plantaardige slagroom of kokosroom als alternatief voor de gewone room.
Voor een extra smaakdimensie kun je een beetje vanille-extract of citroenrasp door het yoghurtmengsel mengen.

Serveer en geniet
Zet de glazen minstens een half uur in de koelkast om het toetje goed koud en fris te serveren. Dit dessert is perfect als snelle traktatie op een warme dag, als lichte afsluiter van een diner of gewoon als verwenmomentje tussendoor.
Met slechts vier ingrediënten heb je in een mum van tijd een heerlijk, gezond en vooral verfrissend toetje gemaakt dat iedereen zal verrassen. Beter dan ijs, minder zwaar en volop ruimte voor jouw eigen creatieve twist. Wat wil je nog meer? Probeer het vandaag nog uit en geniet van deze zomerse aardbeien-yoghurt droom!










