Na een heerlijk diner is er niets fijner dan een toetje dat zowel licht als smaakvol is. Voor wie van bananen houdt én graag indruk maakt met iets simpels maar bijzonders, is deze bananenmousse een echte aanrader. De mousse is romig, fris en zit boordevol natuurlijke bananensmaak – zonder poespas. Bovendien is dit dessert perfect voor elke gelegenheid: van een zomerse barbecue tot een knus diner met vrienden.

Het mooie aan bananenmousse is dat het een paar eenvoudige ingrediënten vereist, geen oven nodig heeft en in een handomdraai klaar is. Laat het vervolgens even opstijven in de koelkast, en je hebt een verfijnd nagerecht dat bij iedereen in de smaak valt. Serveer het in mooie glaasjes met een beetje slagroom of een blaadje munt, en je hebt een toetje dat eruitziet alsof het uit een restaurant komt.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 3 rijpe bananen

  • 200 ml slagroom

  • 2 eetlepels poedersuiker

  • 1 theelepel vanille-extract

  • 1 eetlepel citroensap

  • 2 eiwitten

  • Snufje zout

Optioneel voor garnering:

  • Slagroom

  • Chocoladeschilfers

  • Muntblaadjes

  • Bananenschijfjes

Bereidingswijze:

  1. Bereid de bananenpuree
    Pel de bananen en snijd ze in stukjes. Doe ze in een blender of keukenmachine, voeg het citroensap toe (dit voorkomt dat de bananen bruin worden) en mix tot een gladde puree. Voeg dan het vanille-extract toe en meng nog kort.

  2. Klop de slagroom
    Doe de slagroom in een koude kom en klop deze stijf met de poedersuiker. Zet apart in de koelkast.

  3. Klop de eiwitten
    In een schone kom (zorg dat er geen vet of eigeel in zit) klop je de eiwitten met een snufje zout stijf tot er stevige pieken ontstaan. Dit zorgt voor de luchtige textuur van de mousse.

  4. Meng alles samen
    Spatel eerst voorzichtig de bananenpuree door de slagroom. Doe dit met een grote lepel of spatel, zodat de luchtigheid behouden blijft. Voeg daarna in delen de opgeklopte eiwitten toe. Spatel rustig tot alles goed gemengd is.

  5. Laat opstijven
    Verdeel de mousse over 4 glaasjes of kommetjes en zet minstens 2 uur in de koelkast. Zo wordt de mousse lekker stevig en koud.

  6. Garneer en serveer
    Vlak voor het serveren kun je de bananenmousse versieren met een toefje slagroom, wat chocoladeschilfers, een schijfje banaan of een muntblaadje voor een frisse uitstraling.

Tip: Wil je een vegan variant maken? Vervang de slagroom door kokosroom en laat de eiwitten weg. Voeg eventueel een beetje agar-agar toe om het op te laten stijven.

Met dit recept tover je in een mum van tijd een elegant dessert op tafel dat niet alleen heerlijk smaakt, maar er ook prachtig uitziet. Perfect om een etentje stijlvol mee af te sluiten – of gewoon om jezelf eens lekker te verwennen. Smakelijk!