🍋 Citroen Meringue Taart – Friszure Perfectie met een Wolk van Zoetheid
Zin in een dessert dat zowel fris als rijk is, met een knapperige bodem, zijdezachte citroenvulling én een luchtige, gebrande meringue bovenop? Dan is de klassieke citroen meringue taart precies wat je zoekt. Deze taart is het perfecte balansspel tussen zuur en zoet, knapperig en romig. Ideaal als zomerdessert, voor een high tea of gewoon omdat je jezelf (of iemand anders) wilt trakteren op iets bijzonders.
Met dit recept maak jij zelf een patisserie-waardige citroen meringue – en dat gewoon in je eigen keuken!
🛒 Ingrediënten
Voor de bodem (pâte sucrée):
250 g bloem
125 g koude boter, in blokjes
100 g poedersuiker
1 eidooier
1 el koud water
Snufje zout
Voor de citroenvulling:
4 eidooiers
150 g fijne kristalsuiker
40 g maïzena
250 ml water
Sap van 2 grote citroenen (± 100 ml)
Rasp van 1 citroen
50 g boter
Voor de meringue:
4 eiwitten
200 g fijne kristalsuiker
1 tl citroensap of azijn
Snuf zout
⏱️ Bereidingstijd
Voorbereiding: 30 minuten
Baktijd: 25 minuten
Afkoelen: ± 1 uur
Totale tijd: ± 2 uur

👨🍳 Bereidingswijze
1️⃣ Bodem maken
Meng bloem, poedersuiker en zout. Voeg de boter toe en wrijf tot kruimels. Voeg de eidooier en water toe en kneed tot een samenhangend deeg. Wikkel in folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit, leg in een ingevette taartvorm (24 cm), prik gaatjes in de bodem en bak blind (met bakpapier en bakbonen) 15 minuten. Verwijder de bonen en bak nog 10 minuten tot goudbruin.
2️⃣ Citroenvulling
Klop eidooiers met suiker, citroenrasp en maïzena tot een glad mengsel. Breng water met citroensap aan de kook. Giet dit al roerend bij het eimengsel. Giet terug in de pan en kook op laag vuur tot het dik wordt. Haal van het vuur, voeg boter toe en roer glad. Laat iets afkoelen en giet dan op de afgekoelde taartbodem.
3️⃣ Meringue maken
Klop de eiwitten met een snuf zout stijf. Voeg dan geleidelijk de suiker toe tot glanzende stijve pieken ontstaan. Voeg op het eind het citroensap toe.
4️⃣ Afmaken
Schep of spuit de meringue op de vulling en zorg dat alles goed bedekt is. Brand de bovenkant met een crème brûlée-brander of zet 2–3 minuten onder de grill tot mooi goudbruin.
Laat volledig afkoelen in de koelkast voor het mooiste snijresultaat.
🍽️ Serveertip
Serveer met een kopje Earl Grey of een glaasje limoncello. Deze taart is het lekkerst op dezelfde dag, maar blijft 2 dagen goed in de koelkast.
Ben jij gek op haken en altijd op zoek naar de leukste Nederlandse haakpatronen? 🧶 Klik dan snel op 👉 Gehaaktepatroontjes.nl en ontdek een wereld vol inspiratie!
Volg ons ook op Facebook voor de leukste tips, ideetjes en nieuwe patronen! 💡💛 Zie hier nog meer lekkere recepten










