Zó Maak Je De Klassieke Russische Oliviersalade Voor 4 Personen
Op zoek naar een frisse, romige en vullende salade die nét even anders is dan de standaard huzarensalade? Maak kennis met de Oliviersalade – een populaire Russische salade met wortels, aardappelen, augurk, doperwten en mayonaise. Deze klassieker is wereldwijd geliefd vanwege z’n romige textuur, kleurrijke uitstraling en hartige smaak. Perfect als bijgerecht, lunch of licht hoofdgerecht!
Oorspronkelijk gecreëerd in de 19e eeuw door Lucien Olivier, een Franse chef in Moskou, is dit gerecht een geliefde traditie tijdens feestdagen als Oud & Nieuw en Pasen. Maar geloof ons: deze salade verdient het om vaker op tafel te staan.
Ingrediënten (voor 4 personen)
-
3 middelgrote aardappelen
-
2 middelgrote wortels
-
3 eieren
-
150 g gekookte kipfilet of ham (traditioneel wordt rundvlees of kip gebruikt)
-
100 g doperwten (diepvries of uit blik, goed uitgelekt)
-
3-4 middelgrote augurken (zure of zoetzure, naar smaak)
-
3 el mayonaise (meer naar smaak)
-
1 el volle yoghurt of crème fraîche (optioneel, voor frissere smaak)
-
Zout en peper naar smaak
-
Verse bieslook of peterselie voor garnering
Bereidingswijze
1. Koken van de basisgroenten en eieren
-
Schil de aardappelen en wortels. Kook ze in licht gezouten water tot ze gaar zijn maar nog stevig (ca. 10–15 minuten).
-
Laat ze goed afkoelen en snijd in kleine blokjes van ongeveer 1 cm.
-
Kook ondertussen de eieren hard (8–10 minuten), spoel af onder koud water, pel ze en snijd in blokjes.
2. Bereid het vlees
-
Kook of grill de kipfilet (of gebruik restjes). Laat het vlees volledig afkoelen en snijd het in kleine blokjes.
-
Heb je liever ham? Gebruik dan malse blokjes achterham of schouderham.
3. Snijden en mixen
-
Snijd de augurken in fijne blokjes.
-
Doe de aardappelen, wortels, eieren, vlees, doperwten en augurken in een grote kom.
4. Romige dressing
-
Voeg de mayonaise toe en eventueel 1 eetlepel yoghurt of crème fraîche voor wat extra frisheid.
-
Breng op smaak met zout en peper. Meng alles voorzichtig zodat de ingrediënten niet breken, maar wel goed bedekt zijn met de dressing.
5. Koelen en serveren
-
Dek de salade af en laat minstens 1 uur rusten in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen mengen.
-
Garneer vlak voor het serveren met fijngehakte bieslook of peterselie. Serveer koud.
Tips & Variaties
-
Vegetarisch maken? Laat het vlees weg en voeg wat extra ei of gekookte kikkererwten toe.
-
Voor extra pit: Voeg een theelepel mosterd toe aan de mayonaisedressing.
-
Maak het een dag van tevoren – de smaken trekken nog beter in en de salade wordt er alleen maar lekkerder van.
-
Serveer met toastjes of vers brood voor een lichte maaltijd of borrelhap.
Of je het nu maakt voor een familiediner, brunch met vrienden of als originele lunchsalade: de Oliviersalade is een tijdloze klassieker die elke tafel opfleurt. De combinatie van romige dressing, frisse groenten en hartig vlees of ei maakt dit gerecht onweerstaanbaar. Eén hap en je begrijpt waarom deze salade al meer dan 150 jaar zo geliefd is.
Probeer het eens en ontdek je nieuwe favoriete saladeklassieker!
Wil je zelf mayonaise maken? Bekijk hier het recept