Zin in een avondmaal dat zowel troostrijk als feestelijk is? Deze cheesesteak-gevulde jumbo pasta shells geven je precies dat gevoel: een Italiaanse klassieke receptuur boordevol vlees, kaas en saus – maar dan in één perfect gevulde schelp. Rijk, kaasachtig en oergezellig: ideaal voor een gezellige familiediner of een makkelijke doordeweekse maaltijd. En stiekem nóg beter dan je favoriete pizzeria. In 60 minuten draai je dit plaatje in elkaar!

 Ingrediënten (voor circa 4–6 personen)

  • 450 g rundergehakt of flinterdunne ribeye, in stukjes of reepjes

  • 1 doos jumbo pastaschelpen (ca. 350 g)

  • 1 ui, fijn gesnipperd

  • 1 groene paprika, in blokjes

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 1 el olijfolie

  • 150 g geraspte mozzarella (deel voor vulling, deel voor topping)

  • 100 g geraspte provolone-kaas

  • 50 g geraspte Parmezaan

  • ½ tl knoflookpoeder

  • ½ tl uienpoeder

  • Zout en peper naar smaak

  • 1 pot marinara-saus (ca. 680 g)

  • Verse peterselie, fijngehakt (optioneel voor garnering)

Bereiding

1. Oven voorverwarmen & schaal gereedmaken

Verwarm je oven voor op 190 °C (boven- en onderwarmte). Vet een ovenschaal (30 x 20 cm) licht in met een beetje olijfolie of boter.

2. Pasta shell koken

Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Kook de jumbo shells volgens de verpakking al dente. Giet af, spoel kort af met koud water en laat ze uitlekken.

3. Vleesmengsel maken

Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan op middelhoog vuur. Bak het gehakt (of de steakreepjes) tot ze mooi bruin zijn. Voeg de ui, paprika en knoflook toe en blijf roeren tot de groente zacht is (ca. 7–8 minuten). Breng op smaak met knoflookpoeder, uienpoeder, zout en peper. Zet het vuur uit en laat even afkoelen.

4. Kaasmix toevoegen

Roer door het afgekoelde vleesmengsel 75 g mozzarella, 50 g provolone en alle Parmezaan (50 g). Meng goed zodat het een smeuïge, kaasachtige vulling wordt.

5. Schelpen vullen

Neem elke jumbo shell en vul deze royaal met de cheesesteak-kaasmix. Leg ze met de opening naar boven in de ovenschaal, naast elkaar.

6. Opmaak schaal

Verdeel ½ pot marinara-saus gelijkmatig over de bodem van de schaal. Zet de gevulde shells erin en giet de rest van de saus over de bovenkant. Strooi de overgebleven mozzarella en provolone over de schaal voor een extra kaastopping.

7. Baktijd

Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak 20 minuten. Verwijder dan de folie en bak nog 10–15 minuten tot de kaas gesmolten is en de bovenkant goudbruin en bubbelend is.

8. Serveren

Haal uit de oven, bestrooi met verse peterselie en serveer direct! Lekker met een grote groene salade of kruidig knoflookbrood.

 Tips & variaties

  • Extra kaas? Voeg geraspte cheddar of gouda toe voor een nog romiger resultaat.

  • Groente-boost: Roer champignons, spinazie of courgette door het vleesmengsel.

  • Liever vleesloos? Vervang het gehakt door linzen of vegetarisch gehakt – net zo smaakvol!

  • Een pittige twist? Voeg wat sambal of chilivlokken toe voor een extra kick.

  • Knapperige bovenkant: Strooi panko (Japans paneermeel) over de kaas voordat je bakt.

Tijd en gemak

  • Totale bereidingstijd: ca. 60 minuten

  • Voordeel: Je kunt deze schaal tot 12 uur van tevoren maken en bewaren afgedekt in de koelkast. Warm op in de oven vlak voor het serveren.

Waarom dit gerecht werkt

  • Comfortfood pur sang: kaas, vlees, pasta én saus – alles wat je hart begeert.

  • Simpel maar doeltreffend: één ovenschaal, weinig afwas en veel smaak.

  • Flexibel en feestelijk: ideaal voor deelmomenten met vrienden of familie.

Deze cheesesteak-gevulde shells geven je huis een geurige, kaasachtige en troostrijke gloed. Doe er een frisse salade en knapperig brood bij, en je hebt een diner waar je iedereen blij mee maakt. Zet hem op en laat je keuken vullen met geluksmomenten!