In de wereld van zoete lekkernijen is de combinatie van chocolade en banaan een klassieker die nooit teleurstelt. Of het nu gaat om een snelle traktatie of een elegant dessert: schokobananen zijn altijd een schot in de roos. Je kent ze vast wel van de bakker, die perfect gedoopte chocoladebananen op een stokje – een romige, fruitige bite met een knapperige chocoladelaag.

Goed nieuws: je hoeft er niet voor naar de winkel, want je kunt deze heerlijke snack ook heel makkelijk zelf maken! Met slechts een paar ingrediënten en een beetje geduld tover je ze thuis op tafel. Dit recept laat je stap voor stap zien hoe jij zelf schokobananen maakt die net zo lekker zijn als van de bakker – of misschien zelfs nóg beter.
Ingrediënten (voor 4 personen)
4 rijpe bananen
200 g pure chocolade (70% cacao voor extra diepte)
100 g witte chocolade (optioneel, voor decoratie)
Houten ijsstokjes of satéprikkers
Bakpapier
Toppings naar keuze: gehakte noten, kokosrasp, sprinkles, etc.

Zo maak je ze
1. Voorbereiden van de chocolade
Breek de pure chocolade in stukken en smelt deze au bain-marie of voorzichtig in de magnetron (30 seconden per keer, tussendoor goed roeren). Gebruik je ook witte chocolade voor decoratie? Smelt die dan apart, op dezelfde manier. Let goed op dat de chocolade niet verbrandt.
2. Bananen snijden en op stokjes steken
Schil de bananen en snijd ze in stukken van ongeveer 5 centimeter. Steek in elk stuk een houten stokje. Zo kun je ze makkelijk dippen én eten.
3. Even invriezen
Leg de bananen op een bakplaat met bakpapier en zet ze 30 minuten in de vriezer. Dit maakt ze steviger en helpt de chocolade straks sneller uitharden.
4. Bananen dippen in chocolade
Haal de bananen uit de vriezer en doop elk stuk volledig in de gesmolten pure chocolade. Gebruik eventueel een lepel om de chocolade gelijkmatig te verdelen. Laat de overtollige chocolade kort afdruipen.
5. Versieren (optioneel)
Leg de bedekte bananen terug op het bakpapier. Druppel wat witte chocolade over de bovenkant voor een mooi contrast, of strooi er toppings overheen zolang de chocolade nog zacht is.

6. Laten uitharden
Laat de schokobananen 10–15 minuten op kamertemperatuur rusten, of zet ze kort terug in de koelkast als je sneller resultaat wilt. Zodra de chocolade hard is, zijn ze klaar om te serveren.
Serveertip & bewaartip
Serveer ze als verrassend toetje bij een etentje, of bewaar ze in een luchtdichte doos in de vriezer voor een verfrissende snack op warme dagen. Laat ze dan wel even op temperatuur komen voor je ze eet – de smaak komt dan het best tot z’n recht.
Met dit simpele recept maak je in een handomdraai schokobananen zoals je die kent van de bakker, maar dan nét iets lekkerder. Perfect voor jong én oud, en ook nog eens leuk om samen met kinderen te maken. Smullen maar!










