Er zijn weinig geuren die zo hartverwarmend uit je keuken kunnen opstijgen als die van een pruttelende pan verse Italiaanse tomatensaus. Deze saus – simpel, maar verfijnd – vormt de ziel van de Italiaanse keuken. Of je hem nu gebruikt voor pasta, pizza, lasagne of als basis voor stoofgerechten, een zelfgemaakte tomatensaus tilt elk gerecht naar een hoger niveau.
Het mooie? Je hebt er geen uren voor nodig, wél een handvol kwaliteitsingrediënten en een beetje liefde. In dit recept leer je hoe je een klassieke, huisgemaakte tomatensaus maakt die de smaak van Italië in elke hap vangt.
Ingrediënten voor ca. 4 porties saus
2 eetlepels olijfolie extra vergine
1 middelgrote ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
800 g gepelde tomaten uit blik (bij voorkeur San Marzano)
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel suiker (optioneel, bij zuurdere tomaten)
1 theelepel gedroogde oregano
6 verse basilicumblaadjes (of 1 theelepel gedroogde basilicum)
Zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
Optioneel: snufje chilivlokken voor een pittige kick
Bereidingswijze
Stap 1: De basis aanzetten
Verhit de olijfolie in een middelgrote pan op laag tot middelhoog vuur. Voeg de fijngesnipperde ui toe en fruit deze 5-7 minuten tot hij glazig is. Voeg dan de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee, totdat het heerlijk begint te geuren (maar let op dat de knoflook niet verbrandt).
Stap 2: Tomaten en kruiden toevoegen
Roer de tomatenpuree door het ui-knoflookmengsel en laat 1 minuut meebakken. Voeg vervolgens de gepelde tomaten toe en druk ze een beetje plat met een houten lepel. Voeg oregano, suiker (indien nodig), zout en peper toe. Laat het geheel zachtjes sudderen op laag vuur, zonder deksel.
Stap 3: Laat de smaken samensmelten
Laat de saus minstens 30 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe en plet de tomaten verder tot je een mooie saus krijgt. Naar wens kun je de saus na het pruttelen pureren met een staafmixer voor een gladdere textuur.
Stap 4: Afmaken met basilicum
Voeg in de laatste paar minuten de verse basilicumblaadjes toe. Laat ze even meekoken zodat hun aroma de saus binnendringt.
Stap 5: Proeven en perfectioneren
Proef je saus. Voeg indien nodig nog een snufje zout, peper of suiker toe. Is hij iets te dik? Voeg een scheutje water toe. Te zuur? Een drupje honing of extra suiker helpt. Te flauw? Een klein scheutje rode wijnazijn of extra kruiden maakt het af.
Bereidingstijd
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 30-40 minuten
Totale tijd: ca. 45-50 minuten
Serveertips
Heerlijk met verse pasta en Parmezaanse kaas
Perfect als pizzasaus (laat dan iets langer indikken)
Gebruik als basis voor een gehaktballetjessaus of aubergine-parmigiana
Een pan vol geur, kleur en liefde – meer heb je soms niet nodig om Italië in huis te halen. Buon appetito