Een feestelijk voorgerecht voor elke gelegenheid
Ben je op zoek naar een indrukwekkend, maar eenvoudig voorgerecht dat gegarandeerd indruk maakt op je gasten? Deze gebakken brie in bladerdeeg met zoete appel, knapperige walnoten en een vleugje honing is precies wat je nodig hebt. De romige, warme kaas vormt een heerlijke combinatie met de zachte appels en krokante noten, allemaal verpakt in een goudbruin, knapperig jasje van bladerdeeg. Serveer hem met crackers of vers stokbrood en je hebt in no-time een luxe borrelhap op tafel staan. Ideaal voor feestdagen, verjaardagen of als start van een bijzonder diner.

Ingrediënten (voor 6-8 personen):
1 vel bladerdeeg (ontdooid – uit de koeling of diepvries, beide geschikt)
1 ronde brie (circa 200–250 gram)
1 kleine appel, geschild, klokhuis verwijderd, dun in plakjes
¼ kopje walnoten, grof gehakt
2 eetlepels honing
1 ei (losgeklopt, voor het bestrijken)
1 eetlepel bruine suiker (optioneel, voor extra zoetheid)
1 eetlepel boter (gesmolten)
Crackers of stokbrood, voor erbij

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor
Verwarm je oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Bereid de vulling
Bestuif je werkblad licht met bloem en rol het bladerdeeg iets uit zodat de randen glad zijn. Leg de brie in het midden van het deeg. Meng de plakjes appel in een kom met de gesmolten boter en bruine suiker. Verdeel de appel bovenop de brie, strooi daar de walnoten overheen en druppel vervolgens de honing erover.
3. Vouw het bladerdeeg dicht
Vouw het bladerdeeg rondom de brie naar binnen. Zorg dat je het deeg goed aandrukt en sluit, zodat er tijdens het bakken niets uitloopt. Draai het pakketje eventueel om zodat de naad aan de onderkant zit.
4. Bestrijk met ei
Bestrijk het bladerdeeg rondom met het losgeklopte ei. Dit zorgt voor een mooie glanzende, goudbruine korst.
5. Bakken maar
Plaats het geheel op de bakplaat en bak 20–25 minuten, tot het bladerdeeg mooi goudbruin en knapperig is. Houd het goed in de gaten: elke oven is anders.
6. Laat even rusten
Haal de brie uit de oven en laat hem 5–10 minuten rusten voor je hem aansnijdt. Dit voorkomt dat de kaas er direct helemaal uitloopt.
7. Serveer feestelijk
Serveer warm met crackers, toastjes of plakjes stokbrood. Extra tip: een klein takje verse tijm of rozemarijn als garnering geeft een feestelijke en geurige touch.

Extra tips:
Geen fan van appel? Vervang deze gerust door peer of voeg wat gedroogde cranberries toe voor een feestelijke twist.
Je kunt ook pecannoten of amandelen gebruiken in plaats van walnoten.
Liever hartig? Laat de honing en suiker weg en voeg bijvoorbeeld een paar druppels balsamico toe.
Bereidingstijd: 15 min
Oventijd: 25 min
Totale tijd: 40 min
Aantal porties: 6 tot 8 personen
Met deze gebakken brie in bladerdeeg steel je gegarandeerd de show. Simpel te maken, maar groots van smaak – een klassieker voor de fijnproever!










