Wie zegt dat gezond brood bakken moeilijk moet zijn? Met dit snelle en eenvoudige recept maak je in nog geen tien minuten je eigen koolhydraatarme brood. Ideaal voor iedereen die een keto-, low-carb of glutenvrij voedingspatroon volgt. Je hebt er geen oven voor nodig – een magnetron en een paar basisingrediënten volstaan. Het resultaat? Een luchtig, hartig broodje dat je kunt beleggen zoals jij dat wilt.

Wat heb je nodig? (voor 1 portie)

Basis:

  • 100 g amandelmeel

  • 3 eieren (middelgroot)

  • 1 eetlepel bakpoeder

  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie

  • ½ theelepel zeezout

Optioneel voor extra smaak:

  • ½ theelepel gedroogde tijm

  • ½ theelepel rozemarijn

  • Snufje knoflookpoeder

  • ½ theelepel gedroogde peterselie

Zo maak je het: stap voor stap

1. Bereid je materialen voor
Gebruik een magnetronbestendige mok, schaal of klein bakvormpje. Vet dit lichtjes in met een paar druppels olijfolie, zodat het brood straks niet blijft plakken.

2. Meng de droge ingrediënten
Doe het amandelmeel in een mengkom. Voeg het bakpoeder en zout toe. Roer dit goed door elkaar met een vork of garde. Als je kruiden gebruikt, meng je die er nu ook doorheen.

3. Klop de natte ingrediënten los
Klop de eieren los in een andere kom en meng de olijfolie erdoor tot je een egaal mengsel hebt.

4. Combineer alles
Voeg het eimengsel toe aan de droge ingrediënten. Roer tot je een glad beslag hebt zonder klontjes. Het moet een dikke, maar vloeibare massa zijn.

5. Tijd om te bakken
Giet het beslag in de voorbereide mok of kom. Zet het in de magnetron op de hoogste stand (meestal zo’n 800 tot 1000 watt) en bak het brood in 90 tot 120 seconden. Het brood is klaar als het stevig aanvoelt en makkelijk loskomt van de rand.

6. Even laten rusten
Laat het broodje een paar minuten afkoelen. Haal het daarna voorzichtig uit de mok en snijd het in plakjes. Heerlijk met wat roomboter, avocado, kaas of zelfs een spiegelei erbovenop.

Voedingswaarden per portie (1 broodje)

  • Calorieën: ± 320 kcal

  • Eiwit: 15 g

  • Vet: 28 g

  • Koolhydraten: 5 g (waarvan netto 2 g)

  • Vezels: 3 g

Extra tips & variaties

  • Vervang amandelmeel door kokosmeel (gebruik dan iets minder, want dit zuigt meer vocht op).

  • Voeg wat geraspte kaas toe voor een hartige bite.

  • Meng zongedroogde tomaatjes of olijfstukjes door het beslag voor een mediterraan tintje.

  • Laat het broodje even in de broodrooster na het bakken – voor een krokant korstje.


Kortom: dit magnetronbrood is niet alleen snel, maar ook verrassend veelzijdig en voedzaam. Perfect als ontbijt, lunch of als stevige snack tussendoor. Probeer het eens en varieer eindeloos met smaken!