Geroosterde brie met cranberries en walnoten in een pannetje – een heerlijk en eenvoudig gerecht dat perfect is als voorgerecht of borrelhapje. Dit recept combineert de romige textuur van gesmolten brie met de zoetzure smaak van gedroogde cranberries, knapperige walnoten, de subtiele kruiden van tijm en de rijke smaak van maple syrup. Serveer dit met zelfgemaakte knoflooktoasts voor een onweerstaanbare combinatie.
Ingrediënten:
1 hele ronde brie (ongeveer 200-250 gram)
50 gram gedroogde cranberries
50 gram walnoten, grof gehakt
2 eetlepels maple syrup (ahornsiroop)
1-2 takjes verse tijm
1 stokbrood of ciabatta
2 teentjes knoflook
3 eetlepels olijfolie
Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
1. Voorbereiding van de knoflooktoasts
Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd het stokbrood in dunne plakjes van ongeveer een centimeter dik. Pel de knoflook en snijd een teentje doormidden. Leg de broodjes op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie. Wrijf elk plakje licht in met het doorgesneden knoflookteentje voor een subtiele knoflooksmaak. Bestrooi met een snufje zout. Zet ze 8-10 minuten in de oven, totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Haal ze uit de oven en laat even afkoelen.
2. Brie voorbereiden
Verwijder voorzichtig de folie van de brie. Leg de hele ronde brie in een klein, ovenbestendig pannetje of een kleine gietijzeren koekenpan. Maak met een scherp mes een paar inkepingen bovenop de kaas, zodat de smaken er goed in kunnen trekken.
3. Topping maken
Verdeel de gedroogde cranberries en gehakte walnoten gelijkmatig over de brie. Strooi ook de blaadjes tijm eroverheen. Besprenkel alles rijkelijk met de maple syrup voor die heerlijke zoete toets die de brie en noten perfect aanvult. Voeg naar smaak een beetje versgemalen zwarte peper toe, voor een klein pittig accent.
4. Brie bakken
Zet het pannetje met brie in de voorverwarmde oven op 180°C en bak het 12 tot 15 minuten, totdat de brie helemaal zacht en smeuïg is geworden en de topping licht begint te karamelliseren. Let op dat de kaas niet gaat lekken of verbranden.
5. Serveren
Haal het pannetje voorzichtig uit de oven. Zet het direct op tafel en serveer met de warme, knapperige knoflooktoasts erbij. Gebruik een mes of lepeltje om stukjes gesmolten brie met de cranberry-walnootmix op het toastje te scheppen.
Variatietip:
Voeg een scheutje balsamico-glazuur toe over de brie voor een extra zuurzoete smaak.
Vervang walnoten door pecannoten of amandelen voor een andere bite.
Voor een kruidige twist kun je wat fijngehakte rozemarijn toevoegen in plaats van tijm.
Deze geroosterde brie met cranberries en walnoten in een pannetje is niet alleen super makkelijk te maken, maar ook een echte smaakexplosie. De combinatie van de zachte kaas, zoete siroop, knapperige noten en het frisse van de tijm maakt dit gerecht onweerstaanbaar. Perfect om te delen met vrienden of familie tijdens een gezellige borrelavond!