Soms is het precies wat je nodig hebt: een kom dampende, geurige groentesoep vol voedzame ingrediënten die niet alleen je buik vullen, maar ook je spijsvertering ondersteunen. Dit recept is een zachte, licht verteerbare soep die perfect past bij een herstellende dag of gewoon wanneer je je lichaam iets goeds wilt geven. Met een mooie balans tussen smaak, textuur en gezondheidsvoordelen is dit een gerecht dat je keer op keer wilt maken.
Ingrediënten:
2 preien, gesnipperd
2 stengels bleekselderij, gesnipperd
1 wortel, in blokjes
1 rode paprika, in blokjes
1 courgette, in blokjes
2 aardappelen, in blokjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 eetlepels extra vierge olijfolie
1,2 liter groentebouillon (liefst zelfgemaakt)
Zout en peper naar smaak
Optioneel, maar aanbevolen:
1 theelepel kurkuma
Snufje chilipeper of paprikapoeder
Verse of gedroogde kruiden: peterselie, tijm, marjolein, laurier
1 eetlepel citroensap
Bereidingswijze:
Bak de bodems:
Verhit de olijfolie in een ruime pan op laag vuur. Voeg de prei, knoflook, ui (indien gebruikt) en bleekselderij toe. Laat dit zachtjes bakken voor ongeveer 5 à 6 minuten, totdat de groenten beginnen te glanzen en zachter worden. Deze basis geeft de soep haar diepe, hartige smaak.Voeg de andere groenten toe:
Doe de wortel, rode paprika, courgette en aardappel in de pan. Roer alles goed door en laat een paar minuten meebakken zodat de smaken zich kunnen mengen.Giet de bouillon erbij:
Voeg de hete groentebouillon toe tot alles onder staat. Breng aan de kook, zet het vuur vervolgens lager en doe het deksel op de pan. Laat de soep zachtjes sudderen voor 25 tot 30 minuten, tot alle groenten mooi gaar zijn.Breng op smaak:
Voeg zout, peper, kurkuma en eventueel andere kruiden toe. Voor een romigere textuur kun je de soep gedeeltelijk pureren met een staafmixer. Of laat alles in grove stukjes voor een meer rustieke versie.Serveer warm:
Voeg vlak voor het serveren een scheutje rauwe olijfolie toe. Een paar druppels citroensap geven de soep een lichte frisheid en stimuleren de spijsvertering. Garneer eventueel met verse peterselie.
Waarom deze soep goed is voor je maag?
De ingrediënten zijn niet zomaar gekozen. Prei, courgette en bleekselderij helpen je lichaam te reinigen. Knoflook en ui werken antibacterieel en bevorderen een gezonde darmflora. Kurkuma (als je die toevoegt) is krachtig ontstekingsremmend. De olijfolie zorgt voor een zachte, kalmerende werking op de darmen.
Deze soep is licht, voedzaam en vol smaak – een echte troostmaaltijd voor lichaam en geest.