Op zoek naar een hartige snack of een unieke lunch die net even anders is dan anders? Dan zijn deze middeleeuwse roomfladen echt iets voor jou. Deze rustieke platbroden – rijkelijk belegd met crème fraîche, spek en bosui – zijn geïnspireerd op traditionele recepten uit de middeleeuwen. Ze zijn knapperig van buiten, luchtig van binnen en zitten boordevol smaak. Het mooie? Je hebt er geen ingewikkelde ingrediënten voor nodig en je zet ze binnen een uur op tafel. Perfect voor een borrelplank, een lunch met vrienden of als bijgerecht bij een stevige soep.

Ingrediënten
Voor de voordeeg:
10 gram verse gist
Een scheutje lauwwarm water
Een paar eetlepels bloem
Voor het hoofddeeg:
150 gram tarwebloem
70 gram roggebloem
1,5 theelepel zout
150 ml lauwwarm water
Olie of boter om het bakblik in te vetten
Voor de topping:
Ongeveer 2 eetlepels crème fraîche per flade
Spekblokjes (hoeveelheid naar smaak)
Bosui in ringen (of gewone ui als alternatief)

Bereiding
Stap 1: Maak het voordeeg
Verkruimel de gist in een klein kommetje en voeg een beetje lauwwarm water en een paar eetlepels bloem toe. Roer dit goed door tot een glad papje en laat het ongeveer 10–15 minuten staan op een warme plek. Zodra je belletjes ziet ontstaan, is de gist actief en klaar voor gebruik.
Stap 2: Maak het hoofddeeg
Meng in een grote kom de tarwebloem en roggebloem met het zout. Voeg dan het voordeeg en het lauwwarme water toe. Kneed het deeg met de hand tot het soepel en elastisch is. Als het deeg te plakkerig blijft, voeg je wat extra bloem toe. Als het juist te droog is, doe er dan nog een scheutje water bij.
Stap 3: Laat het deeg rijzen
Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg ongeveer 1 uur rusten op een warme plek. Het moet zichtbaar in volume toenemen.
Stap 4: Vorm en beleg de fladen
Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte). Vet een bakplaat in met een beetje olie. Verdeel het deeg in gelijke stukken en vorm er platte, ovale of ronde fladen van. Leg ze op de bakplaat. Smeer elke flade in met 2 eetlepels crème fraîche en verdeel de spekblokjes erover.
Stap 5: Bakken en afmaken
Bak de fladen 25–30 minuten in de oven, tot ze goudbruin en krokant zijn. Haal ze uit de oven en garneer ze direct met verse bosuiringetjes. Serveer warm.

Serveertip:
Deze roomfladen zijn heerlijk als borrelhapje, maar je kunt ze ook serveren met een frisse salade. Of ga voor een luxe versie met gerookte zalm of gegrilde champignons als extra topping. Een glas witbier of cider erbij maakt het feest compleet!
Eet smakelijk!










